Vragen over executies na ontvoering

De Italiaanse regering moet zich vandaag in het parlement verantwoorden voor de wijze waarop zij vorige maand de ontvoering van de journalist Daniele Mastrogiacomo door de Taliban in Afghanistan heeft afgehandeld....

Het parlement wil weten hoe het komt dat de twee, in weerwil van de overeengekomen transactie, het leven hebben gelaten en waarom de regering de onderhandelingen met de Taliban aan een particuliere hulporganisatie heeft overgelaten.

Van de executie van Mastrogiacomo’s chauffeur, Sayed Agha, uitgevoerd terwijl de journalist nog in handen van zijn ontvoerders was, zijn dinsdag video-opnamen opgedoken waarop het journaal van Rai-uno de hand wist te leggen. Het betreft hier een kennelijk professioneel gemaakte reportage van de tocht die de drie ontvoerden met hun ontvoerders maakten naar een heilloze plek in de woestijn. Daar aangekomen worden de drie gedwongen geblinddoekt te knielen, de lopen van talrijke machinegeweren in hun nek, en wordt kort voorgelezen wat Sayed Agha in de ogen van zijn kwelgeesten misdaan heeft. Hij zou voor vreemde mogendheden hebben gespioneerd.

Volgen huiveringwekkende beelden van een Talibankrijger die een werktuig pakt dat het midden houdt tussen een kromzwaard en een uitbeenmes en de onthoofding van de verijsde chauffeur gaat aanvatten.

Ofschoon het televisiejournaal besloot uitzending daar te stoppen, heeft de reportage verpletterende indruk gemaakt. De hele avond werden de beelden in discussieprogramma’s herhaald – zelfs het vernederende verlies dat AS Roma in Manchester leed verbleekte erbij.

Dat in het Paasweekeinde bovendien Mastrogiacomo’s tweede metgezel, zijn tolk Adjmal Nashkbandi, op vermoedelijk vergelijkbare wijze naar een andere wereld is geholpen, versterkte de gevoelens van ontreddering.

Het Italiaanse parlement wil nu van de regering weten hoe het mogelijk is dat in ruil voor vrijlating van Mastrogiacomo en zijn twee metgezellen liefst vijf Afghaanse gevangenen zijn vrijgelaten, onder wie een beruchte Talibanstrijder, terwijl de Italianen slechts hun landgenoot en twee onthoofde kadavers hebben teruggekregen.

De onderhandelingen met de ontvoerders zijn verleden maand primair gevoerd door een in Afghanistan werkzame Italiaanse chirurg, Gino Strada. Dat is een bevlogen idealist, oprichter van de medische hulporganisatie Emer-gency, en uitgerust met pittige politieke opvattingen. Hij deinst er niet voor terug George Bush en Osama bin Laden in een adem te noemen en jongstleden weekeinde betitelde hij het optreden van de Italiaanse minister-president Romano Prodi in de ontvoeringszaak met gepaste Paasmetaforiek als dat van een ‘Pontius Pilatus van het derde millennium’. Wat er in de afhandeling van de kwestie verkeerd is gegaan wijt hij aan het onbenullige optreden van Prodi en de Afghaanse president Karzai.

Dat de regering zich op hem heeft verlaten, en niet op de eigen diplomatieke dienst en inlichtingendienst, roept zowel vragen als wrevel op. Het parlement wil weten waarom de regering hier geen gebruik van heeft gemaakt, maar zich heeft gewend tot een curieus factotum van politiek idealisme.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden