Vragen in Mogadishu

WIM BOSSEMA

Jeebleh komt na jaren ballingschap terug in Mogadishu en stuit op een groep gewapende jochies. Ze dragen mooie camouflagepakken. 'Kadhafi heeft eens een vliegtuiglading vol uniformen gestuurd', zegt Jeeblehs chauffeur.

Zo dringt de grote wereldpolitiek vaker door in Terug naar Mogadishu van de Somalische auteur Nuruddin Farah (1945). De beklemming die Farahs romans altijd opwekken, vloeit voort uit zijn personages. Niemand is te vertrouwen in een samenleving zonder overheid, waar milities van jongens met kalasjnikovs over leven en dood beslissen. Terug naar Mogadishu is de geschiedenis van drie oude vrienden en een verraderlijke halfbroer, van de zoektocht naar een moedergraf en de verdwijning van twee bijzondere meisjes: de een is een wonderkind, haar hartsvriendin een schatje met het syndroom van Down. Het is een beroemd tweetal; de omwonenden kennen hen bijzonder gaven toe, ze putten hoop uit die pure vriendschap.

Jeebleh vluchtte twintig jaar eerder naar de VS. Hij keert na al die jaren terug om met zijn verleden in het reine te komen, onder het mom dat hij graf van zijn moeder wil zoeken, gestorven in zijn afwezigheid. Hij besluit de twee meisjes op te sporen.

In de romans van Farah buitelen overpeinzingen, dromen, herinneringen en ontmoetingen over elkaar heen. De heftige gebeurtenissen die te verwachten zijn in Mogadishu, houdt hij schaars. Terug naar Mogadishu is geen oorlogsboek vol actie. Jeebleh worstelt met wezensvragen: hoe kan het dat ik deel uit maak van deze cultuur, hoor bij deze bizarre mensen, wat zegt dat over mij?

Wie begint laat zich meeslepen de poel van geweld in, waar als verrassing ook bijzondere personen leven met sterke karakters, diepe vriendschappen en liefdes.

Nuruddin Farah: Terug naar Mogadishu.

Uit het Engels vertaald door Hanneke Nutbey. De Geus; 416 pagina's; € 21,90. ISBN 978 90 4451 391 2.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden