Vragen bij ‘homo-razzia’ politie Tilburg langs A58

Burgemeester Vreeman van Tilburg wil opheldering over een actie van de politie, gericht tegen cruisende homoseksuelen.

De Tilburgse politie doorzocht donderdagnacht samen met agenten van het Korps Landelijke Politie Diensten twee parkeerplaatsen en het achtergelegen bos. De locaties zijn populair onder homoseksuelen, die op zoek zijn naar seks. Circa 25 mannen werden in het bos opgespoord en naar de naastgelegen parkeerplaats gedirigeerd. Daar werden hun namen opgenomen en werd hun te verstaan gegeven dat er klachten waren over seks in het openbaar.

Razzia
Volgens Johan Dielissen, die donderdagnacht aanwezig was op de homo-ontmoetingsplaats langs de A58 tussen Tilburg en Breda, had de actie veel weg van een homo-razzia. ‘De agenten kwamen undercover, in burger. Zij zwaaiden met zaklantaarns en schreeuwden. Wij werden als wild vee het bos uitgedreven. Er ontstond paniek, omdat we dachten dat we werden aangevallen door potenrammers.’

Daarna nam de politie volgens Dielissen identiteitsbewijzen in, werden lijsten gemaakt met namen en adressen, kentekens genoteerd en vertelden de agenten ‘dat dit slechts het begin was, dat in het vervolg ook boetes en notificaties aan het thuisfront zouden volgen en werd ons dringend verzocht de parkeerplaats te verlaten.’ Een andere bezoeker van de ontmoetingsplaats bevestigt dit verhaal.

Geen homootje pesten
Een woordvoerder van de Tilburgse politie zegt dat er beslist geen sprake was van ‘homootje pesten’. ‘Er waren klachten van vrachtwagenchauffeurs over onzedelijke handelingen. Ook zijn er hekken rond omliggende bospercelen vernield. We wilden de overlast terugdringen en onszelf informeren over wat er allemaal gebeurt op en naast de parkeerplaatsen Lage Aard en Leikant.’

Ook zou de actie homo’s hebben behoed voor gevaar. ‘Er is, naast een man wiens geslachtsdeel duidelijk zichtbaar was, iemand aangehouden die op een crossbrommer op weg was naar het bos, en weinig goeds in de zin had. De man dacht waarschijnlijk dat de agenten in burger homo’s waren, en reed op ze in’, aldus de politiewoordvoerder.

De actie is volgens hem mede ingegeven door het naderende toeristenseizoen. ‘Veel vakantiegangers houden een tussenstop op die parkeerplaatsen. Als het diep in de struiken gebeurt, is er niets aan de hand. Maar ontblote geslachtsdelen langs de openbare weg kunnen we niet tolereren.’

Populair
De parkeerplaats Leikant is een populaire overnachtingsplaats voor chauffeurs. Het parkeerterrein geldt in het transportwezen als veilig, juist omdat het veelvuldig en ook ’s nachts door cruisende homoseksuelen wordt bezocht. Hun aanwezigheid verkleint de kans op overvallen op slapende chauffeurs en diefstallen van lading.

Volgens de politie waren de op de parkeerplaats aanwezige vrachtwagenchauffeurs te spreken over de actie. ‘Enkele vrachtwagenchauffeurs die op de parkeerplaats stonden, spraken hun waardering uit over de politiecontrole. Zij vertelden dat op de parkeerplaats aan de overzijde van de rijksweg veel bedrijvigheid was met soortgelijke randverschijnselen’, aldus de zegsman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.