Vrachtschepen op Noordzee raken in problemen

Twee vrachtschepen, een met vijf en een met 46 opvarenden, zijn zondagavond in zware storm (kracht 9 tot 10) in moeilijkheden geraakt op de Noordzee....

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM

Op bijna veertig kilometer ten noordwesten van Vlieland drijft het Noorse vrachtschip Linito stuurloos rond met twintig graden slagzij. De lading marmer is gaan schuiven. Gisteravond dreigde het zeventig meter lange schip te kapseizen. De vijf bemanningsleden verlieten hun schip en gingen in reddingsvlotten. Ze werden kort daarna opgepikt door het passerende Zweedse vrachtschip Ekfors.

Op ruim 110 kilometer ten noordwesten van Vlieland kampte het Britse vrachtschip Northbank gisteravond met een schuivende deklading. De 160 meter lange vrachtvaarder maakte eveneens slagzij. De 46 opvarenden trachtten hun schip te behouden door langzaam tegen de wind in te varen. In het gebied stond een noordwester storm van kracht 9 tot 10 met golven tot vijftien meter hoogte. De kapitein verwachtte de dreigende situatie de baas te blijven, zo heeft hij de kustwacht laten weten.

Een marinehelikopter heeft zondagavond ten noordwesten van Schiermonnikoog een overboord geslagen opvarende van de reddingsboot Gebroeders Luden levend aangetroffen. De man is overgebracht naar een ziekenhuis in Leeuwarden. De Gebroeders Luden escorteerde de gesleepte vrachtvaarder Nova 1 naar Delfzijl.

De IJslandse kustwacht heeft dit weekeinde de Nederlandse kustvaarder Hendrik B. teruggevaren naar Reykjavik. Het schip raakte donderdag in moeilijkheden, waarna de Nederlandse bemanning besloot het te verlaten.

De opvarenden, zes mannen, een vrouw en een baby, werden donderdagmiddag door de IJslandse kustwacht met helikopters van boord gehaald. Het schip kwam in problemen door de zware zeegang. Doordat water de Hendrik B. binnendrong, begon het schip slagzij te maken.

Een speurtocht van de kustwacht naar het schip leverde in eerste instantie niets op, waardoor het vermoeden ontstond dat het was gezonken. Vrijdagavond werd het schip drijvend aangetroffen op vijftig mijl van de plaats waar de opvarenden het hadden verlaten, zo'n honderd tot 150 mijl ten zuiden van IJsland.

Volgens kapitein N. Bruins uit Hardinxveld-Giessendam heeft de bemanning angstige laatste uren aan boord meegemaakt. De 22 jaar oude boot, met vijftienhonderd ton graan en vijfhonderd ton maïsgries op weg naar Reykjavik, had te kampen met een storm van windkracht 9.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden