Vraagtekens SP bij benoeming Knapen

De SP zet vraagtekens bij de benoeming van Ben Knapen tot CDA-staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. Knapen was bestuurder van PCM, waarvan de Ondernemingskamer oordeelde dat er sprake was van wanbeleid.

Beeld anp

'Het CDA heeft zoveel goede kandidaten en dan komen Rutte en Verhagen met deze. Ik wil het niet op de persoon spelen, maar als dit een indicatie is van de kwaliteit en het beleid van het kabinet, houd ik mijn hart vast', zegt SP-fractievoorzitter Emile Roemer. 'Het moet een primeur zijn dat iemand bewindspersoon wordt die in een raad van bestuur zat waarvan koers het predicaat wanbeleid kreeg.'

Roemer wil uitleg van beoogd premier Rutte en CDA-leider Verhagen. 'Je wilt als kabinet vertrouwen uitstralen. Bewindspersonen moeten het goede voorbeeld geven en van onbesproken gedrag zijn. Het is een glazen huis. Formeel en juridisch zullen er vast geen beletselen zijn, maar ik hoor van Rutte toch graag waarom voor Knapen is gekozen. Ik zet daar mijn vraagtekens bij.'

Knapen (59), oud-hoofdredacteur van NRC Handelsblad, was tot 2006 lid van de raad van bestuur van PCM, de uitgever van onder meer de Volkskrant, die werd geplunderd door het Britse opkoopfonds Apax. De Ondernemingskamer oordeelde dit voorjaar dat er tussen 2004 en 2007 sprake is geweest van wanbeleid.

Knapen vertrok in 2006, nadat de commissarissen in 2005 het vertrouwen in hem hadden verloren. Hij kreeg 1,5 miljoen euro mee. Onderzoekers van de Ondernemingskamer noemden die vertrekregeling 'zeer ruimhartig en deels onterecht', omdat een eerder dienstverband van Knapen bij PCM was meegeteld. Tussen 1996 en 1999 werkte hij bij Philips. Bovendien zou de regeling alleen gelden bij een regulier vertrek, terwijl Knapen moest opstappen. De nieuwe eigenaar van PCM, de Persgroep, deed een appèl op oud-bestuurders af te zien van onterechte bonussen, voor zover bekend zonder resultaat.

Volgens Roemer moet Knapen, nu nog lid van de WRR, zichzelf ook afvragen of hij staatssecretaris wil worden. 'Zoiets blijft je toch achtervolgen als bewindspersoon.'

Maar volgens Knapen was er aan zijn rol bij PCM destijds niets onoirbaars. 'Het stempel wanbeleid geldt voor de aandeelhouders, commissarissen en bestuurders tussen januari 2004 en juli 2007. Kort na de komst van Apax is mij het vertrouwen opgezegd. Dat heeft geresulteerd in een afvloeiingsovereenkomst op basis van een neutrale kantonrechtersformule. De Ondernemingskamer heeft de juistheid hiervan expliciet vastgesteld', meldt de beoogde CDA-bewindsman.

De oud-bestuurder van PCM wijst er verder op dat hij niet deelnam aan het lucratieve participatieplan van Apax voor PCM-managers, dat later veel kritiek kreeg. Knapen zegt de PCM-kwestie besproken te hebben met formateur Rutte, nadat hij de zaak zelf aan de orde had gesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden