Vraagtekens bij 'kroonjuweel' Balkenende

'In tijden van economische crisis, moet je procedures kunnen versnellen.' Met deze woorden verdedigt demissionair premier Balkenende de Crisis- en herstelwet.

Dit kroonjuweeltje van de minister-president moet tientallen infrastructurele projecten uit het slop trekken. Bouwen om werkloosheid te bestrijden, is het idee. Dinsdag debatteert de Eerste Kamer tot middernacht over de crisiswet.

Vanmorgen hadden de senatoren veel kritiek. De partijen twijfelen met name aan de duizenden banen die het voorstel van Balkenende moet opleveren. De PvdA noemt de onderbouwing van de crisiswet ‘flinterdun’.

Bloemen en applaus

De sociaal-democratische senator Meindertsma daarover: ‘Als er werkelijk tienduizenden bouwvakkers aan het werk gaan, staan wij klaar met bloemen en applaus’, zei ze. Maar volgens haar levert de wet slechts enkele honderden banen op.

De verwachting is dat deze na wat technisch gesleutel wordt aangenomen.

Veel kritiek is er wel op de haastige procedures. 'Snelheid mag niet de vijand worden van kwaliteit', aldus SGP-senator Van den Berg.

Maar VVD-senator Hofstra toont zich vandaag juist groot voorstander van de wet. Hij sprak de wens uit ook zonder crisis door te gaan met deze wet. 'Nederland is terecht gekomen in een oerwoud, we kunnen niet meer voor- of achteruit.

De liberaal wil permanent bouwen met versimpelde regels. Puntje van kritiek: de onteigeningsprocedure die de wet voorstelt. 'Dat mag pas als een project echt doorgaat. Groter punt van kritiek: verzanden de tientallen projecten niet in de

Lange procedures

Europese regelgeving? Eerder waarschuwden meerdere experts ervoor dat het voorstel wel eens kan vertragen. Zij voorzien lange procedures in Europa.

De wet van Balkenende had begin dit jaar moeten ingaan, maar stuitte op vertraging in de Senaat. Met name de PvdA, D66, GroenLinks en SP zijn kritisch. 'Het spook van opportunistische politiek', aldus Senator Schouw van D66. Balkenende sprak eerder zijn erfenis uit over de vertraging die zijn wet opliep in de Eerste Kamer. 'Een aan populisme grenzend, bewuste vertekening van de werkelijkheid', volgens Meindertsma (PvdA).

Bouw (Colourbox) Beeld
Bouw (Colourbox)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden