Vraagtekens bij 'exotische' AEX

Steeds meer buitenlandse bedrijven die nauwelijks binding hebben met Nederland staan genoteerd aan beursindex AEX. Het Franse Gemalto is een van hen.

AMSTERDAM - Beleggers zetten vraagtekens bij de relevantie van de AEX, nu het voornamelijk Egyptische conglomeraat OCI eind deze maand deel gaat uitmaken van de 'eredivisie' van de Amsterdamse beurs, terwijl grote Nederlandse bedrijven als PostNL en Air France-KLM uit de belangrijkste graadmeter worden verwijderd.


De nieuwe samenstelling van de belangrijkste Nederlandse beursindex werd deze week bekendgemaakt. Met de wisselingen wordt het exotische gehalte van de beurs in Amsterdam verder vergroot. De voornamelijk Franse bedrijven ArcelorMittal (staal) en Gemalto (digitale beveiliging) zaten al in de AEX terwijl ze hier nauwelijks activiteiten hebben.


'Ik zie niet in waarom bedrijven met zo weinig binding met Nederland zouden moeten worden opgenomen in de AEX', zegt Errol Keyner, de adjunct-directeur van beleggersvereniging VEB. 'De vraag is ook wat de toegevoegde waarde is voor Nederlandse beleggers. De aandelen waren al goed te kopen en verkopen via de Franse beurs.'


Volgens de VEB probeert Euronext Amsterdam van alles om relevant te blijven, nu diverse grote bedrijven (Douwe Egberts, Ziggo) weg zijn of weggaan. Om de leegloop te keren, zouden allerlei exotische bedrijven worden toegelaten. De betekenis van de AEX voor Nederlandse beleggers verdwijnt zo, stelt de VEB.


Volgens Euronext Amsterdam bewijst de buitenlandse belangstelling juist hoe belangrijk het Damrak nog is. 'Beleggers kunnen inderdaad overal handelen, maar uit de keuze van diverse multinationals voor een notering in Amsterdam blijkt dat ze dat graag via onze beurs doen', zegt een woordvoerder. 'De Amsterdamse beurs is een belangrijke toegangspoort tot de Europese kapitaalmarkt.'


Volgens het beursbedrijf is de AEX nooit een graadmeter van puur lokale activiteit geweest. 'De ondernemingen die er deel van uitmaken zijn allemaal multinationals die ook veel activiteiten buiten ons land hebben.'


De VEB ziet de toekomst van de AEX vooral in de resterende Hollands Glorie, met bedrijven als Philips, Heineken en Shell. Dat zou particuliere beleggers kunnen aantrekken, en daarmee ook beleggingsfondsen. De VEB stelt verder tevreden vast dat het hoofdkantoor van AEX-nieuwkomer OCI inmiddels ook echt is gevestigd in Nederland, in Geleen, waar het Egyptische bedrijf een kunstmestfabriek heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden