Vraagprijs huizen scherp gedaald sinds Lenteakkoord

De vraagprijzen van huizen zijn sinds afgelopen voorjaar scherp verlaagd. De verkopers hoopten nog snel van hun huis af te komen voordat de nieuwe hypotheekregels van kracht zouden worden. Tussen het uitbreken van de crisis in 2008 en oktober 2012 zijn de vraagprijzen gemiddeld met zo'n 15 procent gedaald.

Tjerk Gualthérie van Weezel
null Beeld anp
Beeld anp

Dit blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant naar de vraagprijsontwikkeling van alle huizen die de afgelopen vijf jaar te koop stonden. Op volkskrant.nl/huis is per postcodegebied na te gaan hoeveel huizenverkopers zijn gezakt met hun vraagprijs.

Hoeveel zijn de vraagprijzen in uw buurt gedaald? Voer uw postcode in op volkskrant.nl/huis (N.B. Van enkele kleine postcodes ontbreekt de informatie)

Oude vraagprijs
De gemiddelde verkoopprijs is sinds het uitbreken van de crisis met bijna 20 procent gedaald. Toch bleven verkopers vasthouden aan hun oude vraagprijs. Die ging aanvankelijk met nog geen 2 procent per jaar omlaag, tot iets meer dan 4 procent in 2011. Sinds juni 2012 is daarin duidelijk verandering gekomen. Onder druk van de nieuwe realiteit ging er tot oktober maandelijks een hap van bijna 1 procent van de vraagprijzen af.

De scherpe daling volgt direct op het Lenteakkoord van CDA, VVD, GroenLinks, D66 en ChristenUnie. Die partijen besloten in mei vorig jaar dat de hypotheekrenteaftrek vanaf 2013 alleen nog maar geldt voor hypotheken die gedurende dertig jaar geleidelijk worden afgelost. Daardoor kunnen huizenkopers minder lenen.

Het aantal te koop staande woningen is in minder dan vijf jaar verdubbeld tot zo'n 240 duizend. 'Dan kun je als verkoper twee dingen doen: de woning van de markt halen of de vraagprijs verlagen', zegt de Amsterdamse hoogleraar woningmarkt Johan Conijn.

Uit de cijfers van de Volkskrant leidt hij af dat steeds meer huizenbezitters voor dat laatste kiezen. 'Vanuit het realistische besef dat de koopwoningmarkt zich niet op korte termijn herstelt en dat alleen met lagere vraagprijzen verkoop mogelijk is.'

Appartementen
Uit het onderzoek blijkt verder dat de vraagprijzen voor appartementen aanmerkelijk minder zijn gedaald dan die voor eengezinswoningen en grote vrijstaande huizen. Juist in gemeenten met relatief veel dure woningen, zoals Haren, Zandvoort en Valkenburg aan de Geul, schrappen villabewoners gemakkelijk tienduizenden euro's van hun prijskaartje.

De verklaring daarvoor is waarschijnlijk dat mensen met relatief goedkope woningen weinig financiële ruimte hebben om te kunnen zakken.

'Eigenaren van appartementen, zeker degenen die recentelijk hebben gekocht, hebben vaak een hogere hypotheek dan het bedrag dat ze nu voor hun huis kunnen krijgen', zegt hoogleraar Peter Boelhouwer van de TU Delft. Zakken in de prijs betekent voor die groep huizenbezitters een oplopende restschuld. Dat zullen ze dus minder snel doen.

Opvallend is dat de vraagprijzen in populaire delen van het land vaak hard zakken, terwijl ze in sommige ongunstige gebieden, zoals de Noordoostpolder, onveranderd blijven.

Dit komt waarschijnlijk doordat verkopers in bijvoorbeeld Utrecht en Amsterdam hopen dat ze geïnteresseerden trekken door de vraagprijs te laten zakken. In krimpgebieden sorteert dat weinig effect. Conijn: 'Aanpassingen van de vraagprijs kun je als een bewijs zien dat de koopwoningmarkt ergens nog functioneert.'

Jaarcijfers
Morgen komt de makelaarskoepel NVM met de jaarcijfers over 2012. Naar verwachting zijn er onder druk van de nieuwe hypotheekregels in het laatste kwartaal relatief veel woningen verkocht.

Makelaars hebben het in december tot de laatste dag druk gehad. Afgaande op de daling van de vraagprijzen zullen ook de prijzen van verkochte woningen waarschijnlijk zijn gedaald.

Hoeveel zijn de vraagprijzen in uw buurt gedaald? Voer uw postcode in op volkskrant.nl/huis

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden