Vraag zeven collega's of u hun navel mag zien en betasten

Deze week: laat in het kader van humanisme uw navel eens zien.

Het is noodzakelijk dat de observator zich concentreert op de navel en vetrolletjes negeert. Beeld anp

Bij een officiële gelegenheid, de opening van de boekenbeurs in Frankfurt, moest de Seksrabbijn zijn navel laten zien. Althans, zo had hij dat afgesproken met een collega met wie hij deze opening verrichtte, Charlotte Van den Broeck. Ze hadden een tekst geschreven met de titel Zonder navel en hadden besloten tijdens het voordragen van de tekst aan elkaars navel te zitten.

Was dat te intiem? Te erotiserend? Een navel is nog geen geslachtsdeel of een borst, zelfs geen oor - onderdelen van het menselijk lichaam die als erotisch gelden. Maar het is een begin.

Tijdens het oefenen, een week of wat geleden, moest Charlotte giechelen toen de Seksrabbijn zachtjes zijn vinger in haar navel stak. Slechts gekietel of toch erotiek? Of beide?

Om het zekere voor het onzekere te nemen, vroeg de Seksrabbijn een vriendin naar de navel. Die antwoordde: 'Ik laat zelden vrijwillig mijn navel aan een vreemde zien. Als je met een navel begint, is de rest vaak een vanzelfsprekend vervolg. Dat maakt het best intiem.'

Niettemin stelt de Seksrabbijn zich op het standpunt dat het kijken naar andermans navel en het betasten van de navel van de ander, mits dat met toestemming gebeurt, ook een daad van humanisme is. De navel is het beste bewijs dat wij vermoedelijk toch geen buitenaards wezen zijn.

Daarnaast is elke navel uniek; wie goed naar de navel kijkt, ziet de ziel. De ziel mag volgens sommige mensen niet bestaan, de navel bestaat.

Sommige mensen die menen gezet te zijn zullen misschien minder graag hun navel tonen, daarom is het noodzakelijk dat de observator zich concentreert op de navel en de vetrolletjes negeert.

De Seksrabbijn weet dat sommige mensen piercings in hun navel hebben, maar ook die zouden genegeerd moeten worden om tot de essentie van de ander door te dringen.

Huiswerk voor volgende week: onderzoek waar humanisme overgaat in kietelen en waar kietelen overgaat in erotiek. Maak met uw partner een lijst van zeven mensen wier navel u wilt zien om er vervolgens zachtjes uw vinger in te steken. Benader deze personen voor een ontmoeting in een café, een sporthal of een restaurant. Leg uit wat u van plan bent. Benadruk het humanistische karakter van de onderneming.

Geen partner? Vraag zeven collega's of u hun navel mag zien en betasten. Stel uzelf de vraag: is dit intimiteit?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden