Vraag van de week

Ja, dat klopt. Het werkt echter niet zoals u zou willen. Sinds 2010 is het mogelijk om belastingvrij maximaal 6.859 euro via een geblokkeerde spaarrekening te reserveren voor de begrafenis. Dat wordt uitvaart-banksparen genoemd. Er is echter geen bank of verzekeraar die dit aanbiedt. Waarschijnlijk schrikken zij terug voor de controle op de juiste besteding van het geld.

Er zijn wel enkele bedrijven, zoals Dela en PC Hooft, die een uitvaartdeposito hebben. Daarmee kunt u ook sparen voor de uitvaart. Zij hebben echter geen bankvergunning, zodat hun klanten het vermogen toch moeten opgeven in box 3. Het geld valt ook niet onder het depositogarantiestelsel waardoor het bij een faillissement van de aanbieder verloren kan raken.

Een uitvaartverzekering is de enige manier om gebruik te maken van de vrijstelling in box 3. U kunt dan kiezen tussen het betalen van een groot bedrag ineens of iedere maand een lage premie. Dit product levert geen aftrekpost voor de belastingen meer op. Een nadeel van dit product is dat u er moeilijk vanaf komt en dat het rendement vaak laag is. Wie in de bijstand terechtkomt, moet meestal zijn uitvaartpolis afkopen. De afkoopwaarde is teleurstellend laag.

Wie een uitvaartverzekering overweegt, moet bereid zijn zich in het product te verdiepen. Het gaat om duizenden euro's. Dat is meer dan die paar tientjes belastingvoordeel per jaar. (RvdH)

Klopt het dat ik een deel van mijn vermogen belastingvrij opzij kan zetten voor mijn uitvaart? Hoe werkt dat precies?

Ook een vraag? geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden