Vraag van de week

Onze verzekeraar geeft ons compensatie voor de woekerpolis. Kunnen wij dat geld contant ontvangen?

Nee, dat gaat niet. De compensatie wordt gestort in de beleggingsverzekering, in de volksmond woekerpolis genoemd. Het is een compensatie voor de kosten die tot 2008 te veel in rekening zijn gebracht. U kunt het geld alleen in handen krijgen door de polis af te kopen. Dat wil zeggen: hem voortijdig te beëindigen. Dat is een vergaande stap die consequenties kan hebben.

Er bestaan verschillende soorten beleggingsverzekeringen: de polis kan bedoeld zijn om de hypotheek mee af te betalen. Hij is dan vaak gekoppeld aan de hypotheek en u heeft dan toestemming nodig van de bank om de polis te beëindigen. U moet de hypotheek dan vaak op een andere manier gaan aflossen. U betaalt bovendien belasting over het rendement dat u over de polis heeft behaald.

De polis kan ook zijn bedoeld als aanvulling op uw pensioen. U kon de premie dan aftrekken van de belasting. Koopt u deze polis af, dan moet u het belastingvoordeel plus een boete van 20 procent terugbetalen. Is er een garantiekapitaal op de einddatum? Dan raakt u dat kwijt.

Wat u het best kunt doen, is in gesprek gaan met de bank of verzekeraar of met een tussenpersoon die namens hen optreedt. Dat kan vaak kosteloos. Laat u vooral uitleggen hoe het product in elkaar zit en wat de voordelen ervan zijn. Wees kritisch als u het advies krijgt de polis over te zetten naar een ander product. (RvdH)

Ook een vraag? geldvraag@volkskrant.nl

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden