Vraag van de week

REINOUT VAN DER HEIJDEN

Nadat mijn fiets was gestolen, wilde de verzekering geen geld uitkeren. Ik kreeg alleen een andere fiets. Mag dit?

Ja, dat mag. Sommige fietsverzekeraars hebben in de voorwaarden opgenomen dat de dekking in natura plaatsvindt. Dat houdt in dat u bij de fietshandelaar een soortgelijke, nieuwe fiets krijgt. Soms betaalt u dan nog wel een bedrag aan eigen risico. Als de fiets al een paar jaar oud is, krijgt u een fiets met een lagere waarde.

Verzekeraars hebben dat geregeld met de fietshandelaar bij wie u de verzekering heeft afgesloten. Zo heeft deze middenstander er ook profijt van als de fiets u wordt ontnomen. Volgens de Consumentenbond gelden deze voorwaarden bij de verzekeringen van Enra, Helepolis, Orion Direct en Unigarant.

Bij Unigarant kunt u ook kiezen voor een fietspolis, waarbij u wél geld krijgt uitgekeerd na ontvreemding. U moet de verzekering dan via internet of een tussenpersoon afsluiten. Ook de verzekeringen van Rijwielverzekeren.nl, ANWB, Univé en Europeesche keren uit in geld.

Verder eisen fietsverzekeraars vaak dat u een erkend veiligheidsslot heeft. Bij het indienen van een claim moet u bovendien twee sleuteltjes kunnen overhandigen. Als u maar één sleuteltje heeft, gaat de verzekeringsmaatschappij ervan uit dat u er één in het slot heeft laten zitten. Als u een sleuteltje verliest, staat u dus voor de keuze: of uw polis opzeggen of een nieuw slot aanschaffen zodat u weer genoeg sleutels heeft. (RvdH)

Ook een vraag? geldvraag@volkskrant.nl

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden