Vraag van de dagstatistieken

Vraag van de dag: waar zijn de statistieken van genezen patiënten?

Waarom zijn er geen statistieken van genezen coronapatiënten, zoals in het buitenland?

Ambulancepersoneel met een 88-jarige coronapatiënt.Beeld BELGA

Iemand die langer dan 24 uur geen klachten meer heeft, wordt als genezen beschouwd. Vervolgens zijn ze niet verplicht om dit te melden. Het RIVM houdt dit dus niet bij. Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding, liet tijdens een eerdere technische briefing weten dat het RIVM dit wel zou willen doen: het is immers een belangrijk positief signaal. Maar daar zou het instituut zich extra voor moeten inspannen en die capaciteit is er op dit moment niet.

Het aantal genezen patiënten wordt voorlopig ook geen prioriteit, laat het RIVM desgevraagd weten. ‘Deze gegevens hebben geen invloed op het beleid. We richten ons op het beschermen van kwetsbare groepen en de zorg toegankelijk houden.’ De focus ligt daarom op het aantal besmettingen en hoeveel mensen er op de intensive care liggen. De data van genezen patiënten ‘zijn een administratieve last die niet opweegt tegen wat het oplevert’.

En de ziekenhuizen? Registreren die niet coronapatiënten die uit het ziekenhuis worden ontslagen? Dat ligt iets ingewikkelder. Ziekenhuizen moeten melding maken van zogeheten A-infectieziekten, waar ook het coronavirus onder valt. Maar iemand die ontslagen wordt uit het ziekenhuis is niet per definitie genezen, zegt een woordvoerder van het LUMC. ‘In het ziekenhuis houden we alleen patiënten die echt ziekenhuiszorg nodig hebben.’ Iemand die het ziekenhuis verlaat, kan dus ook thuis of op een andere plek verder herstellen. ‘Dan wordt niet aangevinkt dat iemand genezen is.’

Op den duur verwacht het RIVM de gegevens wel naar buiten te kunnen brengen, via deductie in plaats van registratie. Het aantal genezen patiënten valt dan af te leiden aan het aantal besmettingen min de overledenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden