Vraag van de dagHuisdier besmetten

Vraag van de dag: kan ik mijn huisdier besmetten met het coronavirus?

Hoogstwaarschijnlijk is het coronavirus oorspronkelijk overgesprongen van dier op mens. Maar of mensen ook (huis)dieren kunnen besmetten? Daar is nog weinig over bekend.

 Een man draagt een mondkapje om zijn hond te beschermen tegen het virus.  Beeld AFP
Een man draagt een mondkapje om zijn hond te beschermen tegen het virus.Beeld AFP

‘Het is onwaarschijnlijk, maar het kan wel’, zegt Thijs Kuiken, hoogleraar vergelijkende pathologie aan de Erasmus Universiteit, gespecialiseerd in virusoverdracht tussen mens en dier.

Er zijn tot nu toe drie sporadische gevallen bekend: twee honden in Hong Kong en een kat in België. Zij zijn alle drie besmet geraakt door dicht contact met hun geïnfecteerde baasje. De honden werden niet ziek, maar de kat vertoonde symptomen zoals ademhalingsproblemen en diarree. Na negen dagen herstelde ze. Wetenschappelijke publicaties over dit onderwerp zijn er nog niet. Kuiken: ‘Er zijn wel studies gedaan naar het sars, ook een coronavirus, waarbij experimenteel katten zijn geïnfecteerd. Ze kregen het virus maar werden niet ziek.’ Als je het virus hebt, valt het wel aan te raden om niet te knuffelen met je huisdieren of je handen te laten likken, stelt Kuiken.

Waarom kunnen mensen hier doodziek van worden en dieren niet? ‘Een eigenschap van infectieziekten is dat het per diersoort sterk kan verschillen hoe ziek een dier wordt’, zegt Kuiken. ‘Ik heb bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar een zeehondenziekte in de Waddenzee. De gewone zeehond werd daar erg ziek van, met een sterftepercentage van wel vijftig procent. Terwijl hetzelfde virus ook grijze zeehonden besmette en van hen werd er niet één ziek. En dit zijn nog relatief nauw verwante dieren.’

Kunnen dieren vervolgens ook weer de mens besmetten? Dat is onwaarschijnlijk, stelt Kuiken. ‘Er is tot op heden geen bewijs dat huisdieren de ziekte verspreiden.’ De belangrijkste bron van infectie voor de mens blijven andere mensen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden