Vraag naar buitenschoolse opvang explosief gegroeid

Meer dan 20 duizend kinderen tussen 4 en 11 jaar staan op dit moment op een wachtlijst van gemiddeld zes maanden voor buitenschoolse opvang....

Dat staat in het rapport Groeistuipen! dat de Taskforce Bestrijding Wachtlijsten Buitenschoolse Opvang woensdag presenteerde aan PvdA-staatssecretaris Dijksma van Onderwijs. Volgens voorzitter Bruno Bruins maakt de branche een recordgroei door. Dit jaar wordt voor 35 duizend extra kinderen een opvangplek gecreëerd, een toename van 20 procent.

Het aantal ouders dat van de buitenschoolse opvang (bso) gebruik wil maken, groeit echter nog harder, zodat lange wachtlijsten ontstaan. Vooral in de grote steden zijn de problemen ‘nijpend’. Bruins noemt het ‘onmogelijk’ om te voldoen aan de eis van de Tweede Kamer de wachtlijsten voor de herfstvakantie weg te werken.

Bruins: ‘Het capaciteitsgebrek speelt ons nog zeker drie tot vijf jaar parten.’ De explosieve groei van de vraag naar bso heeft iedereen verrast, schrijft de Taskforce. Basisscholen zijn vanaf 1 augustus 2007 verplicht voor- en naschoolse opvang te verzorgen als ouders daarom vragen.

Bruins constateert dat de Nederlandse opvattingen over kinderopvang (‘werkende moeders zijn slechte moeders’) rap veranderen. ‘De acceptatie groeit met sprongen. We zien een enorme cultuuromslag.’ Extra aanjager is de economische groei. Ook zijn de kosten van kinderopvang sterk gedaald door de verplichte werkgeversbijdrage en hogere toeslagen.

Om zo snel mogelijk meer plaatsen te creëren, adviseert Bruins de rol van gemeenten te versterken. Zij moeten actiever op zoek naar uitbreidingslocaties. Ook moeten bestemmingsplannen aangepast voor meer opvanglokalen.

Bruins stelt daarnaast voor het tijdelijk iets minder nauw te nemen met de kwaliteitseisen. ‘Soms is er plek in sportzalen zonder buitenruimte. Maar dat mag officieel niet.’ Ook het aanstellen van leidsters zonder de juiste papieren moet volgens Bruins tijdelijk kunnen. De Taskforce roept ouders verder op meer gebruik te maken van de beschikbare ruimte op woensdag en vrijdag.

Dijksma komt op Prinsjesdag met een plan van aanpak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden