Vraag is niet óf rente daalt, maar hoeveel

Het is niet de vraag óf de Europese Centrale Bank vandaag zijn belangrijkste rentetarief zal verlagen - en daarmee de Europese beurzen een groot plezier zal doen....

Van onze verslaggeefster Sheila Sitalsing

'Een halfje', schat beleggingsadviseur Danny Markens van Effectenbank Stroeve de omvang van de renteverlaging in, ofwel 0,5 procent. 'De Europese Centrale Bank is altijd rigoureus in zijn rentestappen. Een kwartje zal het dus niet worden.' Op de markt voor rentefutures, waar valutahandelaren vooruitlopen op toekomstige renteniveaus, is een verlaging van 'een halfje' al ingeprijsd.

De speculaties over de renteverlaging hadden woensdag de beurs in hun greep. De dollar steeg er een beetje door, en bedrijven die zaken doen met de Verenigde Staten stegen mee. Als de euro zwakker wordt ten opzichte van de euro, worden exporten van Europese bedrijven naar de VS daar voordeliger.

Buhrmann, dat in kantoorbenodigdheden doet en vorig jaar 53 procent van zijn omzet in de Verenigde Staten behaalde, was daarom procentueel gezien de grootste stijger op het Damrak. In cijfers: plus 8,4 procent naar 4,02 euro.

De AEX-index won 6,37 punten (2,3 procent) naar 289,7 punten. Ruim 1 punt daarvan kwam voor rekening van bank/verzekeraar ING, die voortgedreven door het algemene positivisme over de mogelijk lagere rente en dito euro 3,64 procent won op 14,64 euro.

Ook Ahold steeg fors: bijna 6 procent naar bijna 7 euro. Het geplaagde supermarktconcern is daarmee nog lang niet terug op zijn hoogste punt van dit jaar, 13,60 euro op 9 januari. Maar Ahold heeft het dieptepunt dat bereikt werd na het losbarsten van de boekhoudschandalen, 2,47 euro op 12 maart, inmiddels ver achter zich gelaten.

Voornaamste reden voor de koersstijging: het gerucht in de Britse zakenkrant Financial Times dat Ahold zou overwegen zijn Amerikaanse dochter US Foodservice, de bron van alle boekhoudellende, te verkopen. Ahold heeft het gerucht niet bevestigd, maar beleggers reageerden er niettemin enthousiast op.

Het echte, betere werk kwam gisteren pas in de middag, toen Amerikaanse cijfers bekend werden over de dienstensector. 'Die waren verrassend goed', zegt Markens. 'Veel beter dan iedereen had verwacht.'

Aan geruststellende tekenen geen gebrek gisteren: een aantrekkende dollar, goedkopere obligaties, een lagere goudprijs. Toch is het voor groot optimisme te vroeg, waarschuwt Markens. 'Eén zwaluw maakt nog geen zomer.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden