Vraag het dokter Spreadsheet

Je leven verbeteren door het vast te leggen in digitale logboeken. Het werkt, zeggen de aanhangers van 'quantified self'.

'An apple a day keeps the doctor away.' Hele generaties hebben dankzij deze volkswijsheid fruit verslonden, soms tegen heug en meug. Philips heeft er een variant op bedacht. 'An Apple iPad a day keeps the doctor away.' Het concern heeft software uitgebracht voor de tabletcomputer waarmee consumenten hun hartslag en ademhaling kunnen meten. Het was afgelopen week de populairste aankoop onder de medische programmaatjes in Apples webwinkel.


De Vital Signs Camera, te koop voor 79 eurocent, registreert lichte verkleuringen in het gezicht die niet met het blote oog zichtbaar zijn. Met behulp van software kan de camera van de iPad deze 'miniblosjes' detecteren en daar de hartslag aan afmeten, stelt Philips en zo een gezonde leefstijl volgen. De onuitgesproken boodschap: om de dokter buiten de deur te houden.


'De app is niet bedoeld voor diagnoses of voor klinische metingen. De gegevens zijn louter ter vermaak', werpt woordvoerder Bjorn Teuwsen vanuit Eindhoven tegen. Philips denkt dat er wel commerciële toepassingen mogelijk zijn. 'Dan kun je denken aan fitnesscentra of in computerspellen.'


Philips brengt meer producten op de markt waarmee consumenten hun welzijn in de smiezen kunnen houden. Zo is er DirectLife, een bewegingssensor die alle activiteit registreert en daaruit statistieken maakt op een gepersonaliseerde webpagina en een trainingsprogramma voor twaalf weken opstelt. Meter en dienst kosten 149 euro voor het eerste jaar.


Philips is hoofdsponsor van een bijeenkomst, dit weekeinde in Amsterdam, van mensen die producten als DirectLife gebruiken om hun leven, gezondheid en algemene welzijn te boekstaven. Ze maken deel uit van een groeiende beweging die onder de vlag van 'quantified self' (qs) opereert. 'Zelfkennis uit cijfers' is de leus van het gezelschap van 'geeks, wetenschappers en mensen met een zakelijk instinct', zoals organisator Joost Plattel de deelnemers beschrijft.


Een Libanese onderzoeker demonstreert in Amsterdam een zwembril, waarin sensoren zijn verwerkt die de hartslag van een zwemmer registreren. De Britse Jenny Tillotson laat zien hoe je luchtjes kunt vangen in een statistiek. De wiskundige Caspar Addyman vertelt er over zijn Boozerlyzer, waarmee de gevolgen van (overmatig) drankgebruik op een mobiele telefoon zijn te voorspellen. Er zijn lezingen over de beste methoden om lichaamsfuncties te meten, over technische hobbels waar een self-tracker op kan stuiten en over privacyvraagstukken.


Plattel lijkt de aangewezen man om de bijeenkomst te organiseren. Hij houdt met vijf toepassingen, een combinatie van stappenmeters, caloriemeters en computerlogboeken, zijn lichaam in de gaten. 'Ik hou met Foodzy en Fitbit bij wat ik aan calorieën binnenkrijg en verbrand, breng mijn slaappatroon in kaart met Zeo, houd mijn bloeddruk en gewicht bij in Withings en hoeveel ik beweeg met Fitbit en Runkeeper. Ook zaken als productiviteit, locaties en dromen leg ik vast om te onderzoeken. '


Sommigen qs-adepten hebben groot vertrouwen in de data die ze uit hun sensors en software halen. 'Ik was van mijn zoon aan het bevallen', zei Lisa Betts-La Croix eerder dit jaar in een reportage in Financial Times, 'en in plaats van mijn hand vast te houden en me te steunen zat mijn man in een hoekje, om de tijd tussen mijn weeën in een spreadsheet te kloppen.'


Het verschijnsel van de 'quantified self' is jong, zeker als het gaat om medisch gerelateerde informatie. Een van de redenen dat meer consumenten aan het meten zijn geslagen is de grotere beschikbaarheid van de technologie, zegt onderzoekster Ingrid Geesink van het Rathenau Instituut. 'De apparatuur is steeds kleiner en draagbaarder geworden, sneller, beter en minder hinderlijk aanwezig. Je kunt vaak software draaien op je mobiele telefoon, die je toch altijd bij je hebt. Via internet en sociale media kun je gegevens eenvoudiger met meer mensen delen.'


Lees verder op pagina 2.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden