Vraag aan dr. Judy: bestaat ware liefde?

Talloze persbijeenkomsten heb ik in mijn leven bijgewoond, van uiterst opwindend tot dodelijk saai. In China behoren ze meestal tot het laatste type....

Waarmee moet ik het verslag van deze curieuze bijeenkomst beginnen? Met een beschrijving van de Oktoberfest-achtige tent naast een Duits biercafé in Peking, waar Doctor Judy ons na de Sauerkraut mit Bratwürstchen vergastte op lichtbeelden van de meest gevarieerde penissen en vagina's? Dit ter toelichting op haar stelling dat ons geslachtsorgaan even uniek is als ons hoofd, en dat de wereldwijd verspreide angst van mannen dat ze ondermaats zijn uitgerust, ongegrond is. Andere lichtbeelden onderwezen ons hoe een man een vrouw met zijn middelvinger tot verrukking kan brengen, terwijl de prostaat een ongekende bron van mannelijk genot blijkt te zijn, en het is nog goed voor zijn gezondheid ook.

Of zal ik het eerst hebben over de pas uitgekomen Chinese vertaling van haar bestsellers The Complete Idiot's Guide to Dating en The Complete Idiot's Guide to a Healthy Relationship, samengesteld uit haar twintigjarige radio-ervaring als liefdes- en seksvraagbaak? De duizenden tips kunnen van niemand anders dan een Amerikaanse zijn. Spreken ze een zo verschillende cultuur als de Chinese wel aan? Zeker, zegt de therapeute, want het gaat om problemen die in de hele wereld dezelfde zijn.

Of zullen we beginnen met haar missie om de Chinezen te onderwijzen in de verfijnde seksuele technieken die door hun verre voorouders zijn uitgevonden? Want wat blijkt? De oude Chinezen konden door hun concentratie op chakra's en tantra's in onzegbare extase geraken, maar die technieken zijn ze door eeuwen keizerlijke en communistische onderdrukking vergeten. Gelukkig is deze heilsleer de laatste vijf jaar in Amerika herontdekt. En nu komt seksmissionaris Judy de Chinezen herevangeliseren.

De pionier maakt een rondreis om haar boeken te promoten, conferenties bij te wonen en de training van Chinese specialisten voor te bereiden die in China Amerikaanse knowhow over seksuele gezondheid gaan verspreiden.

Sinds aids en prostitutie in China om zich heen grijpen, is de afschuw van de regering voor seksuele educatie wat bijgetrokken, maar nog altijd is de angst voor meer openheid groot. De Chinese experts daarentegen zijn één en al belangstelling voor de Amerikaanse aanpak. 'Ze zuigen alle informatie daarover op', zegt Doctor Judy. 'Het is verrassend voor me om te merken hoe open ze zijn.'

Tussen de bedrijven door heeft ze tijd voor ontmoetingen met jongeren, van wie de minst schuwen vragen stellen. 'Het zijn dezelfde vragen die ik al twintig jaar hoor. Een jongen vroeg me met tranen in de ogen: ''Ik ben twee keer verliefd geweest en twee keer afgewezen, bestaat de ware liefde?'' Ik antwoordde: ''Jij bent maar twee keer afgewezen, in Amerika kan je dat acht, negen, tien keer overkomen voordat je de ware vindt.'' Zijn tranen veranderden in een glimlach, die ook mij warm maakte.'

Bergen voorlichtingswerk zullen nog verzet moeten worden: 'Chinese paren praten weinig of niet over seks. Ze weten weinig van hun lichaam, ze kennen weinig technieken. Een vrouw wordt na de geboorte van haar kind geheel moeder en houdt op minnares te zijn. Ze maakt weinig of geen slippertjes. En ze weet ook niet hoe ze een relatie spannend moet houden, bijvoorbeeld door voor haar man een strip te doen.'

Gelukkig ziet de vermaarde love doctor China steeds meer opengaan: op handelsgebied, op economisch gebied, en onvermijdelijk ook op seksueel gebied. Ontegenzeggelijk, onthult ze, is er in China een seksuele revolutie begonnen. Censuur heeft ze tot nu toe niet ondervonden. Maar gedeelten uit haar boek Generation Sex waren de arme Chinese censors te veel. De Chinese vertaling zal het zonder de verhandelingen over masturbatie, orale en anale seks moeten doen. Een missionaris moet zijn geloof niet te snel opdringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden