Vpro schrapt Labyrint

De VPRO moet bezuinigen en grijpt in bij de wetenschapsredactie. Zowel bij televisie als radio worden tientallen mensen ontslagen.

AMSTERDAM - De VPRO stopt met de programma's Villa VPRO, Plots, Idzerda en Labyrint. De wetenschapsredactie wordt ingekrompen en mogelijk opgeheven. Met de ingrepen verdwijnen 61 voltijdbanen bij de omroep.

Tientallen medewerkers kregen maandag een e-mail met het verzoek op gesprek te komen. Deze week krijgen de werknemers te horen wat hun persoonlijke toekomst is bij de VPRO. Er zullen 81 banen verdwijnen, maar er komen ook 20 nieuwe vacatures bij.

De wetenschapsredactie van de VPRO is een van de afdelingen die moeten krimpen. Volgens algemeen directeur van de VPRO Lennart van der Meulen is nog onduidelijk of de wetenschapsredactie helemaal verdwijnt. De VPRO stopt met de samenwerking met de NTR, zegt hij. Dat werd vorig jaar al bekend gemaakt. Het programma Labyrint, een wetenschappelijk programma en productie van deze twee omroepen, zal hierdoor komen te vervallen.

De wetenschapsredactie in zijn huidige vorm zal niet blijven bestaan. Elmar Veerman, wetenschapsredacteur van de VPRO, vreest voor het voortbestaan van zijn redactie. 'De hele wetenschapsredactie moet op gesprek komen.'

Wat de gevolgen van de ingrijpende reorganisatie en afslanking voor de VPRO als omroep zullen zijn, vindt hij moeilijk te zeggen. 'Het merk blijft heus wel overeind staan. Maar de expertise wordt minder.' Volgens Veerman is de VPRO een van de omroepen die het meeste aandacht besteedt aan wetenschap. 'Dat zal wel zo blijven.'

Ook medewerkers van de radio, ondersteunende diensten en andere redacties ontvingen een e-mail. 'De druiven zijn zuur dit jaar', zei Van der Meulen zaterdag in zijn speech op de algemene leden vergadering van de omroep.

Twee jaar terug maakte de VPRO al bekend dat er bezuinigingen aankwamen. De veranderingen gaan in op 1 januari 2014. Dan zal de VPRO minder zendtijd op radio en televisie krijgen, als gevolg van de bezuinigingen van 200 miljoen op de Nederlandse Publieke Omroep. Acht miljoen euro hiervan wordt gekort bij de VPRO, denkt de omroep.

De VPRO koos ervoor zelfstandig te blijven in plaats van te fuseren, net als de EO en

Omroep Max. Andere omroepen, zoals de TROS en AVRO, fuseren wel. Ook de VARA en BNN vormen straks een gezamenlijke omroep, net als de NCRV en KRO. In totaal wordt het aantal omroepen teruggebracht van 21 naar 8.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden