VPRO schrapt groot deel van programma's

De VPRO heft vanaf september al zijn programma's in hun huidige vorm op. In het nieuwe televisieseizoen gaan de bestaande VPRO-programma's op in cultuur-, informatie-, amusements- en algemene blokken....

De programma's die worden opgeheven zijn onder meer 7-dagen, Lola da Musica, Bonanza, Zeeman met Boeken, Stardust, Waskracht!, Noorderlicht, De Nieuwe Wereld, HH Zondag en Pakhuis de Jong. De redacties worden bij elkaar gevoegd, opnieuw ingedeeld en maken voortaan programma's voor de blokken.

Deze blokken worden gevormd naar het voorbeeld van VPRO's Villa Achterwerk. In dit kinderblok op de zondagochtend worden programma's in een wisselende samenstelling uitgezonden. Door de blokvorming kan de VPRO meer variëren: er is ruimte voor kortlopende series, experimenten en thema-uitzendingen.

De veranderingen worden doorgevoerd vanwege onvrede over de slechte herkenbaarheid van de VPRO op Nederland 3. In principe komen er vier grote VPRO-blokken: twee blokken op zondag met zware informatie, een cultuurblok op dinsdag, en een blok op vrijdag met drama, fictie, satire en non-fictie. Verder is er een klein blok met amusement.

De precieze samenstelling van de blokken staat nog ter discussie. VPRO-hoofdredacteur Daniëlle Lunenborg praat momenteel met de redacties over hun ideeën. Het is volgens ingewijden wel mogelijk dat Jiskefet en De Nieuwe Wereld in vrijwel ongewijzigde vorm in de blokken terugkomen. Tot de co-producties die ongemoeid worden gelaten horen onder meer Andere Tijden (NPS/VPRO) en Buitenhof (VARA/NPS/VPRO).

Het is onbekend of er ook banen verdwijnen bij de VPRO. Onder freelancers en jaarcontractanten heerst onrust. Andere VPRO'ers zijn enthousiast: 'Wij zijn gelukkig met het cultuurblok', aldus eindredacteur R. Schröder van Bonanza. 'Er heerst nu totale versnippering op Nederland 3.' Hij betitelt de stap van de VPRO wel als een risico, ' maar ik heb er vertrouwen in'. De VPRO zelf weigert commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden