VPRO gaat zich méér met bestel bemoeien

De VPRO wil een stevige rol in een krachtige publieke omroep en bemoeit zich dit jaar daarom meer dan voorafgaande jaren met de toekomst van het bestel....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Volgens hoofdredacteur televisie Hans Maarten van den Brink zijn kijkcijfers voor de VPRO het resultaat van de programmering en niet het uitgangspunt. De omroep blijft zich daarom verzetten tegen de tendens om publieke omroepen te verplichten programmaformules te ontwikkelen met het oog op een te behalen kijkcijfer.

Hoewel het de meeste dagen beperkt blijft tot een kwartiertje Villa Achterwerk, gaat de VPRO in het nieuwe seizoen dagelijks uitzenden. Het grootste deel van de zendtijd concentreert zich op de gebruikelijke zondag- en maandagavond. Ook heeft de VPRO zendtijd gekregen op vrijdagavond tussen acht en tien uur.

In de documentaireserie Vertrouwd en o zo vreemd brengt Wim Kayzer vanaf zondag in vijf afleveringen van elk bijna vier uur het landschap van de menselijke herinnering in kaart. Ook de thema-avonden komen terug, de eerste van een nieuwe serie staat in het teken van maatschappelijke controverses die Nederland in de jaren zeventig bezighielden.

Waskracht is de opvolger van TV-Nomaden, een tweewekelijkse informatierubriek met 'nieuws, actualiteiten en achtergronden voor onvolwassenen', gepresenteerd door Fred Emmer en Britta Hosman. Verder zendt de VPRO om de week Stardust uit, een journalistiek filmprogramma.

Nieuw in de sector verstrooiing is 30 Minuten, een serie docudrama's geschreven en gespeeld door Arjan Ederveen. Tosca Niterink maakte samen met La Pat een serie Sprookjes op muziek en ten slotte heeft de omroep de bijzondere dramaserie Wild Palms van Oliver Stone aangekocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden