Vorming van een rechtse coalitie in Rusland loopt stuk op geruzie

Pogingen van het Kremlin een rechtse coalitie te vormen voor de Doemaverkiezingen zijn misgelopen door geruzie over het lijsttrekkerschap. De drie ex-premiers Tsjernomyrdin, Stepasjin en Kirijenko konden ook na een week onderhandelen geen overeenstemming bereiken....

De coalitie had behalve de drie ex-premiers ook de 'jonge hervormers' moeten samenbrengen, die tijdens Jeltsins presidentschap in het Kremlin en de regering werkten. Nu blijft rechts versplinterd in een handvol partijtjes, die volgens de peilingen geen van alle de kiesdrempel van 5 procent halen. Veel Russen geven de hervormers de schuld van de economische crisis en de alsmaar groeiende armoede.

Sergej Stepasjin vertrok in vakantiekleren naar Sint-Petersburg, waar hij aan de verkiezingen meedoet als onafhankelijke kandidaat (de helft van de Doema wordt gekozen volgens het districtenstelsel). Hij is door zijn ontwapenende optreden verreweg de populairste ex-premier. 'Ik wil mijn geweten niet bezwaren en mijn principes niet verloochenen', legde Stepasjin zijn besluit uit.

Jeltsin dreigt als enige van de politieke kopstukken zonder partij de Doema-verkiezingen in te gaan. Premier Poetin, de chefstaf van het Kremlin Volosjin en Jeltsins vertrouweling Tsjoebais deden verwoede pogingen de ruziënde hervormers tot eenheid te bewegen. Jeltsin had gehoopt dat de premierspartij tegenspel zou bieden aan het blok van burgemeester Loezjkov van Moskou en ex-premier Primakov.

Loezjkov gaf het Kremlin zaterdag een voorproefje van de verkiezingscampagne. In zijn toespraak tot het congres van zijn Vaderland-partij zei hij : 'Het land wordt op een ongekend cynische en makkelijke manier beroofd. De enige reden daarvoor is Ruslands zwakke leiderschap.' Kremlin-woordvoerder Jakoesjkin probeerde Jeltsin op de radio in bescherming te nemen. 'De president lijdt erg onder zijn fouten en geeft dat in het openbaar toe.'

De anders zo twistzieke linkse radicalen slaagden er wel in een coalitie te vormen. Zaterdag maakte Viktor Anpilof, een onverbeterlijke bolsjewiek, de oprichting bekend van het 'Stalinblok voor de Sovjet-Unie'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden