VORMGEVING

Galerie Binnen (Keizersgracht 82) zet de schijnwerpers op Ineke Hans, als ontwerper vooral manifest in Londen. Hans brengt een overzicht van haar werk onder de titel 'Private Parts and Public Pieces'....

Amsterdam

Zestig Nederlandse hoedenmakers maakten vorig jaar evenzoveel hoeden, geïnspireerd op kunst uit het Rijksmuseum in Amsterdam. In hoedenzaak Hoofdzaak Hoeden (Witte de Withstraat 168) een deel hieruit, De historische hoofdzaak; en in De Hoed van Tijn (Nieuwe Hoogstraat 15) wordt een ander deel tentoongesteld, De hoed als meesterstuk. Tot en met 28 februari.

Galerie Ra (Vijzelstraat 80) brengt beelden en sieraden van de Praagse kunstenaar Pavel Opocensky. Tot en met 21 februari.

Den Bosch

In het Kruithuis, Hekellaan 2, t/m 1 maart sieraden van Theo Smeets en textiel van Arjan van Oosterdonk.

Eindhoven

Galerie Yksi, Havenstraat 1, heeft het eindexamenwerk van de Design Academy geselecteerd. Tot en met 14 maart het werk van Judith Muller (producten voor schizofrenen), Sabine van Hest (badkamer), Anke van der Endt (dekens), Erik Nap (spullen voor autistische kinderen) en Coretta van Wijk (vilt).

Den Haag

Grafisch werk van W.J. Rozendaal en tekstdesign van Susanne Gruber-Heynemann in het Museum van het Boek, Prinsessegracht 30. Rozendaal maakte gelegenheidsgrafiek en boekillustraties, Gruber begon als calligrafe en verzorgde educatieve uitgaven voor uitgeverij Wolters. Tot en met 12 april.

Groningen

Azzedine Alaïa hees vele groten der aarde in de kleren: topmodellen als Naomi Campbell en Stephanie Seymour, maar ook Jessye Norman en Madonna. Kunst en kunstenaars zijn een bron van inspiratie voor Alaïa, en in sommige creaties is dat duidelijk terug te vinden. Daarom zijn in ALAIA!, de grootste expositie ooit gehouden in het Groninger Museum, zijn creaties omgeven door werken van onder anderen Picasso, Basquiat, Twombly en Warhol. Tot en met 8 maart.

Leerdam

Glas Galerie Leerdam, Zuidwal 44, brengt vazen en objecten van Floris Meydam en Peter Bremers. Tot en met 22 februari.

Leeuwarden

Raku is een manier van pottenbakken boven een open vuur, die eeuwen geleden met keizerlijke goedkeuring in Japan werd ontwikkeld voor de theeceremonie. Het Princessehof, Grote Kerkstraat 11, besteedt ruimt aandacht aan deze theecultuur en zijn voorwerpen, zoals de bekende rood of zwart geglazuurde theekommen. Tot en met 8 maart.

Leiden

In het trappenhuis van de Rijksuniversiteit (Stationsweg 46) ruim dertig affiches, ontworpen door Joke Ziegelaar. Sinds 1980 maakt zij alle affiches voor de activiteiten van het Studium Generale van de RUL. Tot en met 9 april.

Nijmegen

Sieraden van Ruudt Peters en kleding van Marta de Wit bij Marzee (Lage Markt 3), t/m 18 maart.

Rotterdam

Bij Stroom, Spui 193-195, een tentoonstelling over het werk van grafisch ontwerpster Irma Boom, die voor het Haags centrum voor beeldende kunst, Stroom, een huisstijl ontwikkelde. Van 12 februari tot en met 21 maart.

Vivid Vormgevingsgalerie aan het Oostplein 226 houdt opruiming met veel werk van Droog Design. 'Winkeldochters', tot en met 14 maart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden