VORMGEVING

Vrijdag (18 tot 20 uur), zaterdag en zondag (13 tot 20 uur) toont Barbara Nanning haar glazen unica en keramiek op de open atelier-dagen op het WG-terrein....

Amsterdam

Het Amsterdams Historisch Museum presenteert regelmatig verzamelingen die door particulieren bijeen zijn gebracht. Tot en met 12 januari in het museum een verzameling waaiers en kant uit de collectie van de Amsterdammer Alfred Wolfferts.

In het Stedelijk Museum: tapijten van Barbara Broekman die de multiculturele samenleving verbeelden, en gerecyclede deuren omgevormd tot kasten van Piet Hein Eek (tot en met 10 november). Tevens de veelkleurige, twee- en driedimensionale vazen van de Amerikaanse keramiste Betty Woodman (tot en met 10 november). In de vitrines rond de trap van het Stedelijk een presentatie van glaskunst van Sybren Valkema, die dit jaar overleed (tot en met 1 november). Tenslotte het jaarlijkse overzicht van De Best Verzorgde Boeken (tot en met 10 november).

Nieuw eierschaal-porseleinwerk van Jeroen Bechtold is in zijn eigen galerie (Korte Leidsedwarsstraat 159) te zien tot en met 20 oktober.

The Frozen Fountain (Prinsengracht 629) is uitgebreid met 'een nieuwe vleugel' waarin modeontwerpen van Hester Ravestein en parket van Von Hebel Tombeur worden gepresenteerd.

Assen

Siersmeedwerk van Jan Eisenloeffel in het Drents Museum. Prachtige gebruiksvoorwerpen van zilver uit begin deze eeuw (t/m 12 januari).

Bij Galerie Louis Martin (Nieuwstraat 11) t/m 9 november het eindexamenwerk van studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem.

Den Haag

Marianne Wezenberg exposeert haar sieraadobjecten voor hals, borst en arm - zowel draagbare als niet draagbare - in de Regentenkamer (Laan van Meerdervoort 34). 'Wat je ziet dat voel je', tot en met 2 november.

Eindhoven

Galerie Yksi (Havenstraat 1) bestaat vijf jaar en viert dat met een expositie rond het thema tijd, in de eigen galerie en het stadskantoor. De leukste inzending is een bosje dynamiet met een digitaal horloge. Tot en met 23 november.

Leerdam

Royal Leerdam Kristal bevat werk van Gerard Thomassen, Frans Molenaar en Jan van der Vaart. In de showroom aan de Lingedijk.

Leiden

De expositie Sluiers Ontsluierd in het Rijksmuseum voor Volkenkunde geeft aan de hand van foto's, videobeelden en tal van al dan niet uitbundig versierde sluiers inzicht in de rijke geschiedenis en betekenis van de sluier. Van de sluiers uit pre-islamitische tijden tot de Toeareg-sluier voor mannen en de Nederlandse 'huik': een kostuumsluier die tot in de jaren dertig gedragen werd als teken van rouw. Ook modeverschijnselen worden belicht, waaronder kleding van ontwerpster Kefah Sadik Abdawani. Tot en met 19 mei.

Schoonhoven

'Bij de tijd' is een tentoonstelling in het Nederlands Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum over design en techniek van het moderne horloge na 1950. Tot en met 5 januari.

Rotterdam

Het NAi beheert sinds 1994 de grootste collectie Gispen-producten in Nederland. Na twee jaar onderzoek is nu de catalogus van deze verzameling historische meubels, lampen en archivalia (uit de periode 1916-1980) verschenen. Tevens is er een expositie ingericht in de Balkonzaal: Ontwerpen voor Gispen. Tot en met 17 november.

Een rode walvis, een hemelsblauwe olifant en een citroengeel nijlpaard treden op in de beestenbende die Karel Appel in 1995 ontwierp voor De Nederlandse Opera. Deze uitbundige menagerie en andere decorstukken staat nu opgesteld in de Kunsthal. Tot en met 10 november.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden