VORMGEVING

Tassenmuseum Hendrikje (Zonnestein 1) toont naast de vaste collectie van 400 jaar ontwikkeling van de damestas, tot en met 27 februari tassen van de Nederlandse ontwerpsters Gilberthe Akkermans en Annemarie van den Eerenbeemt....

Amstelveen

Amsterdam

Galerie Steltman (Spuistraat 330) heeft ruim 100 glasobjecten van Borek Sipek in huis, uitgevoerd door de glasfabriek Ajeto in Bohemen. Opening zondag om 12 uur (t/m 28 februari).

Galerie Carla Koch (Prinsengracht 510) presenteert een aantal nieuwe ontwerpen van glazen vazen die op de grens van kunst en vormgeving balanceren. Werk van o.a. Willem Heesen, Michael Kramer, Susan Hammond en Hanneke Fokkelman. Eigengereide vazen, t/m 5 januari.

Assen

Jan Eisenloeffel maakte prachtige gebruiksvoorwerpen van zilver in de eerste helft van deze eeuw. Drents Museum, t/m 12 januari.

Delft

In hoeverre de techniek bepalend is geweest voor de vormgeving van de stoel wordt uiteengezet in Een stoel om te stelen in Hal 2, de vernieuwde expositieruimte van het Techniek Museum, Ezelsveldlaan 61 (4 december t/m 16 maart).

Den Bosch

Het Kruithuis heeft tijdelijk zijn intrek genomen aan de Hekellaan 2. Vandaag gaat daar de tentoonstelling Droog-design der lage landen van start (t/m 2 februari).

Emmen

Heleen Roodhardt maakt fijnzinnige kostuums die in hun vormgeving verwijzen naar bloemen en vlinders. Fantastische kleding in De Muzeval Galerie (t/m 19 januari).

Gorcum

Veertig kunstenaars en ontwerpers, onder wie Per Abramsen, Ulay en Borek Sipek, lieten hun fantasie de vrije loop op het thema 'vaas'. Ook Tessa van der Kooi's 'bloembollenkussen', een plastic zak met gaten, doet mee op de tentoonstelling Het Vaas in het Gorcums Museum (t/m 5 januari).

Haarlem

Bij Under the Crystal Ceiling, Schagchelstraat 14, wordt vanavond de tentoonstelling Flashpoint geopend. Kandelaars in allerlei verschijningvormen van een twintigtal ontwerpers (o.a. Bernard Heesen, Bibi Kriek, Borek Sipek en Dirk Romijn).

Nijmegen

Galerie Marzee (Lage Markt 1-3) toont tot en met 8 januari hoeden, sieraden van Kirsten Garzareck en Pavel Opocensky en foto's van Paul Huf. Tevens de resultaten van het 'Schmucksymposium' dat in september in het Duitse Erfurt werd gehouden. Daar wisselden internationale sieradenontwerpers ervaringen uit.

Roermond

Een leefscenario bestaande uit interieurproducten van Edward van Vliest, met medewerking van fotograaf Yani en kunstenaar van Jos van Zoelen, zo kondigt het Stedelijk Museum de tentoonstelling Body & Soul aan. Van Vliest is een van de talentvolste industrieel ontwerpers van dit moment (t/m 19 januari).

Rotterdam

De Nederlandse tapijtkunstenares Carina Groenen en de Vlaamse glaskunstenaar Jan Leenknegt werkten, gefascineerd door elkaars kleurgebruik, samen voor een expositie van hun werk in galerie Panipat, Aelbrechtskolk 35 in Delfshaven (voor onbepaalde tijd).

In de Kunsthal een overzichtstentoonstelling van ontwerper Jan des Bouvrie. De vader van de witte bank, de afgeronde kubusbank, de wegzinkbank en de eigentijdse rieten stoel, werkt nu aan een mobiel interieur. Tot en met 26 januari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden