VORMGEVING

Amsterdam Vormgevingsinstituut (Keizersgracht 609): Supersonic Transport biedt een overzicht van ruim honderd onafhankelijke popcultuur-tijdschriften uit de hele wereld, 30 oktober t/m 26 november....

Galerie Louise Smit, Prinsengracht 615, presenteert 'communicatieprothesen' van Jantje Fleischhut. Tot en met 30 november.

Okura Hotel (Ferdinand Bolstraat 333): zaterdag en zondag een tentoonstelling van zijden kimono's, afkomstig van de Nishijin Textile Industrial Association, een van de oudste weversbedrijven uit Kyoto.

Mirjam Nuver ontwerpt sinds 10 jaar twee hoedencollecties per jaar, een zomer- en een wintercollectie. Galerie Ra op de Vijzelstraat en de aangrenzende ABN-Amro-vitrines stellen ze tentoon, t/m 15 november.

Galerie Binnen, Keizersgracht 82, toont het opvallend massieve oeuvre van Studio Job (t/m 28 oktober).

Rijksmuseum: Regenten in de kleren. De schenking Six biedt ruim honderd hoogtepunten uit de rijke verzameling kostuums en accessoires van de bekende Amsterdamse regentenfamilie Six. Tot en met 11 maart.

Den Haag

Haagse Kunstkring (Denneweg 64): een overzicht van industrieel meubelontwerper Friso Kramer, waaronder in massa vervaardigde producten en ideeën voor een ondergronds Europa. Van 28 oktober t/m 14 november.

Gemeentemuseum: Haags porselein 1776-1790 - de mythe ontmaskerd, t/m 19 november; in Mode en Streekdracht wordt aan de hand van ontwerpen van Aziz, Frank Govers, Marianne David aangetoond dat streekdracht invloed heeft op mode-ontwerpen. Ook typerende drachten uit Zuid-Beveland, Marken, Scheveningen, Axel en Hindelopen worden getoond, t/m 18 maart.

Eindhoven

De Witte Dame (Emmasingel 20): woensdag een presentatie van ecodesign van Paul Eilbracht Design & Engineering.

Maastricht

Bonnefantemuseum: Charm, een overzicht van Limburgse vormgeving, samengesteld door gastcurator Liesbeth den Besten. Exposanten zijn o.a. Claudy Jongstra, Paul Derrez, G + N en Marc de Vree. Tot en met 9 januari.

Rotterdam

Vormgevingsgalerie Vivid (Willem Boothlaan 17a): Kho Liang ie, die in 1975 veel te vroeg overleed, was en is een belangrijke industrieel ontwerper, die voor Artifort en CAR veel meubels heeft ontworpen. Van 29 oktober t/m 24 december toont Vivid een overzicht van zijn werk.

Tilburg

Scryption (Spoorlaan 434a): een dubbeltentoonstelling: Het ABC van Japan gaat over het Japanse schrift, t/m 14 januari; voor Karakters in beeld werkten beeldend kunstenaar Liesbeth de Jonge en de Japanse meesterkalligraaf Hiroyuki Matsumoto samen aan een installatie van kleurcollages en kalligrafie (t/m 14 januari).

Textiel Museum: Kimono's van een adellijke dame, t/m 7 januari.

Zaanstad

Zaans Museum: Verpakt & versierd duikt in een eeuw verpakkingsmaterialen. Vanzelfsprekend is de Zaanstreek, de provisiekast van Nederland, goed vertegenwoordigd (Verkade, Albert Heijn, Honig en Lassie). Van 2 november t/m 18 maart.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden