VORMGEVING

Amsterdam..

Galerie Ra (Vijzelstrat 80): Design for improved living zijn de 'gezellige, handige en begeerlijke' ontwerpen van de Britse ontwerpster Annie Toop. Van 30 december t/m 24 januari.

Galerie Binnen (Keizersgracht 82): glasserviezen, gebruikskeramiek en meubels van de Amsterdamse ontwerper Aldo Bakker. Tot en met 31 december.

Rijksmuseum: Regenten in de kleren. De schenking Six biedt ruim honderd hoogtepunten uit de rijke verzameling kostuums en accessoires van de bekende Amsterdamse regentenfamilie Six. Tot en met 11 maart.

Apeldoorn

Bij de koning op zolder is een expositie over 19de-eeuws koninklijk slaapkamermeubilair uit Nederlandse paleizen in Paleis Het Loo, t/m 4 maart.

Arnhem

Museum voor Moderne Kunst Arnhem: Op de huid toont vijfhonderd sieraden uit de collectie van het museum, vanaf 1960 tot nu. Tot en met 4 maart.

Breda

De Beyerd (Boschstraat 22): een overzicht van grafisch vormgever Ben Bos. Tot en met 7 janu-ari.

In de 15de en 16de eeuw was Breda een belangrijk centrum van edelsmeedkunst. Het Breda's Museum (Parade 12) toont een overzicht van zilver uit de Baronie van Breda. Tot en met 7 januari.

Den Haag

Gemeentemuseum: in Mode en Streekdracht wordt aan de hand van ontwerpen van Aziz, Frank Govers, Marianne David, aangetoond dat streekdracht invloed heeft op mode-ontwerpen. Ook typerende drachten uit Zuid-Beveland, Marken, Scheveningen, Axel en Hindelopen worden getoond, t/m 18 maart.

Eindhoven

Galerie Yksi, Havenstraat 1, presenteert eindexamenwerken van verschillende academies. Met onder meer keramisch werk van Gerda Arts en Jyoti Vennix, zitmeubels van Hendrawanto van Renen en Geri-Anne Slim, een uitvouwbare boekenkast van Jacqueline Winnen, en een 'Tafeltje strekje' van Toya Verberne. Tot en met 20 januari.

Groningen

Een overzicht uit de periode 1998-2000 van het spraakmakende modeduo Victor & Rolf, t/m 25 maart in het Groninger Museum.

In Kunsthal 2000 (Gedempte Kattendiep 122): presenteert de Amsterdamse galerie K.I.S. onder de titel Craftdesign een overzicht van afstudeerwerk van de laatste lichting van de Nederlandse academies. Tot en met 23 december.

Maastricht

Galerie Tizia Jewels and Art (Kesselkade 51): hedendaagse sieraden van Petra Meiren en Michael Bischoff (t/m 20 januari).

Bonnefantenmuseum: Charm, een overzicht van Limburgse vormgeving, samengesteld door gastcurator Liesbeth den Besten. Exposanten zijn o.a. Claudy Jongstra, Paul Derrez G + N en Marc de Vree (t/m 9 januari).

Nijmegen

Galerie Marzee (Lage Markt 3): kommen van David Huycke, sieraden van Winfried Krüger en Ramon Puig Cuyàs en kleding van Marta de Wit (t/m 7 februari).

Rotterdam

Brutto Gusto (bloemenwinkel van Geer Pouls aan de Nieuwe Binnenweg 160a): Gloria in Excelcis Deo is een romantische kersttentoonstelling met glaswerk van Bernard Heesen, Yvon Trossel, Ciel van Dooren, Han Rameckers en Iris (t/m 31 december).

Galerie Maas (Kortekade 14-16): in De Dis tafels met gebruikskeramiek van Piet Stockmans, Jan Broekhuis, Frans Ottink en Erik Jan Kwakkel (t/m 17 januari).

Tilburg

Textiel Museum: in de eerste aflevering van de serie 'Werk in uitvoering' waarin kunstenaars en ontwerpers ideeën ontwikkelen voor tuffen en weven, Gedekte tafels met tafelgoed van o.a. Peter Struycken, Marcel Wanders, Maarten Vrolijk en Dora Dolz (t/m 14 januari); in het eerste deel van het tweeluik Living Tradition historische Amerikaanse quilts uit de collectie van het Philadelphia Museum of Art (t/m 18 maart); Kimono's van een adellijke dame, t/m 7 januari.

Utrecht

Centraal Museum (Nicolaaskerkhof 10): sieraden en objecten van Chris Steenbergen, die onlangs door het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst werd onderscheiden met de oeuvreprijs van het Fonds voor beeldende kunsten (t/m 11 februari).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden