VORMGEVING

Metri, Koningsstraat 36, laat grafische voorstellingen op linoleum zien van José Hakkens. Leesbare decoratie heet de toepassing, die is geïnspireerd op islamitische motieven uit Andalusië....

Amsterdam

Poëtisch glas van Willem Heesen bij galerie Carla Koch, Prinsengracht 510. Tot en met 6 april zijn daar organische vormen te zien: Heesen liet zich inspireren door de natuur in het Linge-landschap.

Het Duitse bedrijf Authentics ontving vorige maand de European Design Prize voor de innovatieve manier waarop het kunststof opnieuw onder de aandacht heeft gebracht, als toepassing van huishoudelijke artikelen. Het polypropyleen is recyclebaar, en voorzien van flitsende kleuren. Galerie Binnen, Keizersgracht 82, toont het Authentics-goed; directeur Maier-Aichen spreekt vanavond om 20 uur in het Goethe-Institut.

In de grote stoelencollectie van Bebob Design Interior (Prinsengracht 764) aandacht voor de meubels van Gispen. Tot eind maart.

Arnhem

Open Ateliers van mode-ontwerpers en designers in het Museum voor Moderne Kunst: een selectie uit het werk van afgestudeerden aan de opleiding Beeldende Kunst van de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. Van 1 tot en met 23 maart.

Breda

Schilderijen en meubilair bij Vormvast, Liesboslaan 291. Onder meer banken van Cassina door Piero Lissoni en S. Sook Kim. Vormvast werkt met een permanente opstelling.

Delft

In hoeverre de techniek bepalend is geweest voor de vormgeving van de stoel wordt uiteengezet op de tentoonstelling Een stoel om te stelen in Hal 2, de vernieuwde expositieruimte van het Techniek Museum, Ezelsveldlaan 61 (tot en met 16 maart).

Den Haag

Zeebelt bouwt in het kader van Den Haag 750 jaar een winterpaleis op het Malieveld. Een voorproef van het Glacicium dat volgend jaar klaar moet zijn, wordt vrijdag gepresenteerd m.m.v. geluidskunstenaar Remko Scha en architect Eric Vreedenburgh. Aanvang 20.30 uur, Willemstraat 7.

Boeken in reeksen oftewel Het uiterlijk behang gaat over series boeken die in Nederland verschijnen: de vormgeving richt zich op herkenbaarheid en harmonie. Prisma, Arena en Salamander hebben ook hun 19de-eeuwse voorgangers. Tot en met 25 mei in Meermanno Westreenianum, Prinsessegracht 30.

Hoe geef je vorm aan reclame op abri's en billboards en hoe past het straatmeubilair daarbij? Daarover gaat een lezing van Mark Leenen (Publex) op 5 maart om 20 uur in het DAF-museum, Tongelresestraat 57.

Emmen

Zestig Nederlandse sieraadontwerpers en vormgevers maakten een sieraad of accessoire in een zelfgemaakte doos van 25x25x5 cm voor de verkoopexpositie 'Art in Case' in De Muzeval Galerie. Tot en met 9 maart.

Groningen

De expositie Vrolijk Design in het Groninger Museum met werk van de vormgever Maarten Vrolijk is verlengd tot en met 6 april. Vrolijk verbindt met zijn taptijten, stoffen, serviesgoed en glazen 'de traditionele vormgeving met de beeldende kunst'.

Laren

De sieraden van Pieter Wiegersma (1920) onderscheiden zich door hun monumentaliteit en oorspronkelijke materiaalkeuze: natuursteen gezet in edelmetaal. In het Singer Museum, tot en met 16 maart.

Rotterdam

In Museum Boijmans van Beuningen tot en met 27 april de vele ontwerpen uit het oeuvre van de Deense Art Nouveau-ontwerper Thorvald Bindesbll (1846-1908): logo's, textieldecoraties, boekbanden en complete interieurs.

Twee lezingen gaan vooraf aan de uitreiking van de Designprijs Rotterdam. De architect/publicist Juli Capella en de filosoof Rein de Wilde houden een refereraat op 1 maart in de Kunsthal, Westzeedijk 341. Daarna volgt de bekendmaking. De tentoonstelling van de 28 genomineerden is daar nog tot en met 16 maart.

Miriam van Kuppenveld, beroemd geworden met een staande vaas van iepenhout, exposeert bij galerie Ecce onder het motto 'Rotterdamse designers presenteren zich...' Daarbij horen ook Richard Hutten, Vincent de Rijk, Joris Sparrenberg en Jan Hoekstra, die een oplossing heeft voor de snoerenwarboel achter de hifi. In de Witte de Withstraat 17a, tot en met 16 maart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden