VORMGEVING

Amsterdam..

Met Traditie en vernieuwing besteedt het Rijksmuseum aandacht aan textiel uit de periode rond 1900. Aan de hand van wandtapijten, gordijnen, herenkostuums en japonnen wordt een beeld geschetst van een periode waarin tradities en vernieuwingen naast elkaar bestonden. Tot en met 19 september.

Galerie Binnen, Keizersgracht 82, heeft keramiek in huis van de Londense Barrett Marsden Gallery: o.a. Gordon Baldwin, Alison Britton, Ken Eastman, Liz Fritsch, Ewen Henderson en Gillian Lowndes; Het Bosche Cor Unum Ceramics & Art presenteert bij Galerie Binnen unica van o.a. Gijs Bakker, Marc Newson, Bruno Ninaber, Benno Premsela en MVRDV/Vincent de Rijk. Beide tentoonstellingen duren van 22 juni t/m 17 juli.

Galerie Louise Smit, Prinsengracht 615, toont sieraden van Katja Prins, t/m 22 juli.

Tot en met 19 juli houdt Art Unlimited, Max Euweplein 58, een overzichtstentoonstelling van grafisch ontwerper Jan Lavies.

Galerie Ra, Vijzelstraat 80, presenteert sieraden van Rian de Jong, t/m 26 juni.

Het Vormgevingsinstituut houdt zaterdag en zondag open huis t.g.v. het eerste lustrum. Op de tentoonstelling Luchtkastelen onder meer werk van Philippe Starck, Martí Guixé en de winnaar van de recente Design Prijs Rotterdam, Nl Architects.

Den Haag

Pioneers and Terriers - Colenbrander, Ohr & USA Clay Today in Museum Het Paleis bestaat uit een drieluik met werk van de keramiekpioniers T.A.C. Colenbrander (1841-1930) en George Ohr (1857-1918) en dat van hedendaagse Amerikaanse kunstenaars, t/m 12 september.

Eindhoven

Galerie Yksi, Havenstraat 1, toont eindexamenwerk van Erik Bakker en Jacqueline Heidanus van de Designacademy en van Anne-Marie Jetten (HKU) onder de titel Zacht Zitten, t/m 10 juli.

Gierle

Tachtig nationale en internationale keramisten presenteren zich op het Keramiekfestival Gierle, op 19 en 20 juni.

Leerdam

Het Nationaal Glasmuseum toont kristallen unica naar een ontwerp van Jan des Bouvrie, 19 juni t/m 12 september.

Nijmegen

Galerie Marzee, Lage markt 3, toont sieraden van Stefano Marchetti, Julie Mollenhauer, Pavel Opocensky, Annelies Planteydt, Jii Sibor en Dorothee Striffer, t/m 25 juli.

Op de groepsexpositie Chapeauz en Groupe in hoedengalerie Cappello, Houtstraat 28, nieuwe hoeden van een tiental ontwerpers, t/m 15 augustus.

Rotterdam

Het Historisch Museum Rotterdam presenteert geprinte T-shirts en jurkjes van modevormgeefster Efrat Mansharey, t/m 7 november.

De vormgevingsgalerie Vivid presenteert hedendaagse porseleinen vazen uit China ontworpen door Norman Trapman. Ook in Vivid maar niet uit China zijn de meubels van Arianne van der Gaag en de vazen van Esther Stasse, t/m 27 juni.

In de Archiefwinkel van het Gemeentearchief een toegift op de tentoonstelling 'Affiches', uit de periode 1890-1945, t/m 26 juni.

Tilburg

Nederlands Textielmuseum: textielproducten van kunstenaar Marina Strumphler, waaronder dekbedovertrekken, interieurstoffen, karpetten en cadeaupapier, 18 juni t/m 23 januari; een overzicht van textiel zoals dat in het Duitse Bauhaus (van 1919 tot 1933) werd ontwikkeld. Tot en met 5 september.

In het Scryption schrijfgerei uit de verzameling van Frans Maathuis, t/m 1 augustus.

Woerden

Halszaken in het Stadsmuseum toont onder meer sieraden van Irene Bakker, Marlyn Kruytzer, Ela Bauer, Jeanet Metselaar, Maria v.d. Mel, Annemieke Verstappen en Neeltje Huddleston-Slater. Tot en met 8 augustus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden