VORMGEVING

Metri, Koningsstraat 36, laat grafische voorstellingen op linoleum zien van José Hakkens. Leesbare decoratie heet de toepassing, die is geïnspireerd op islamitische motieven uit Andalusië....

Amsterdam

Het Duitse bedrijf Authentics ontving de European Design Prize voor de manier waarop het kunststof opnieuw onder de aandacht heeft gebracht. Galerie Binnen, Keizersgracht 82, toont het Authentics-goed. Tot en met 15 maart.

Den Haag

Het uiterlijk behang gaat over series boeken die in Nederland verschijnen: de vormgeving richt zich op herkenbaarheid en harmonie. Reeksen als Arena Salamander en Prisma hebben ook hun 19de-eeuwse voorgangers. Tot en met 25 mei in Meermanno Westreenianum, Prinsessegracht 30.

Dordrecht

Een Kinderpartijtje in Intermezzo, Voorstraat 178. Verschillende ontwerpers lieten zich leiden door het kind en zijn voorkeuren. Een zuigfles, een bijtbot, luiers, spuugdoekjes, sloffen, de box, ledikanten en badkamertegels: aan elk onderdeel voor de zuigeling is gedacht. En ook nog gedesigned. Tot en met 15 maart.

Eindhoven

De badkamer is uitgegroeid tot the hottest spot in het huis. Galerie Yksi (Havenstraat 1) verkent het aanbod dat zich uitstrekt van scheerkwast tot badkamerkast. Te zien zijn een kaptafel van Petra van der Laar, een wasmand van textiel gemaakt door Aukje Peters, handdoeken met insteekzakken ontworpen door Geert Tomesen en een fontein/urinoir-combinatie van Joris Cijfers. Tot en met 16 maart.

Groningen

De tentoonstelling Vrolijk Design die het Groninger Museum wijdt aan werk van de toonaangevende vormgever Maarten Vrolijk is verlengd tot en met 6 april. Vrolijk verbindt met zijn taptijten, stoffen, serviesgoed en glazen 'de traditionele vormgeving met de beeldende kunst'.

Hilversum

De tapijtindustrie in Hilversum was tot vlak na de Tweede Wereldoorlog een begrip. Het Goois Museum haalt herinneringen op aan deze bedrijfstak, waarin stromingen als Jugendstil, Amsterdamse School en functionalisme voorkwamen. Tot en met 23 maart.

Leiden

De expositie Sluiers Ontsluierd in het Rijksmuseum voor Volkenkunde geeft aan de hand van foto's, videobeelden en tal van al dan niet uitbundig versierde sluiers inzicht in de rijke geschiedenis en betekenis van de sluier (tot half mei).

Rotterdam

De 28 nominaties voor de inmiddels uitgereikte Designprijs Rotterdam zijn tot en met 16 maart te zien in de Kunsthal, Westzeedijk 341.

De Nederlandse tapijtkunstenares Carina Groenen en de Vlaamse glaskunstenaar Jan Leenknegt werkten, gefascineerd door elkaars kleurgebruik, samen voor een expositie van hun werk in galerie Panipat, Aelbrechtskolk 35 in Delfshaven (voor onbepaalde tijd).

Miriam van Kuppenveld, beroemd geworden met een staande vaas van iepenhout, exposeert bij galerie Ecce onder het motto 'Rotterdamse designers presenteren zich...' Witte de Withstraat 17a. Tot en met 16 maart.

Museum Boijmans Van Beuningen toont tot en met 27 april de vele ontwerpen uit het oeuvre van de Deense Art Nouveau-ontwerper Thorvald Bindesbll (1846-1908): van logo's (o.a. voor bierbrouwer Carlsberg), textieldecoraties, boekbanden en meubilair tot complete interieurs. Tevens van Bindesbll keramisch werk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden