VORMGEVING

Amsterdam..

In de Beurs van Berlage Jewels of Mind and Mentality met meer dan vijfhonderd sieraden van Nederlandse ontwerpers als Gijs Bakker, Paul Derrez, Maria Hees, Bruno Ninaber van Eyben en Marion Herbst, t/m 10 september.'

Galerie Binnen, Keizersgracht 82, presenteert in het kader van Berlijn 2000 glasobjecten en huishoudelijke producten van de Berlijnse ontwerpers Oliver Vogt en Hermann Weizenegger (V + W).

Assen

Drents Museum: grafisch werk, decoratieve wandpanelen, meubels en keramiek van Theo van Hoytema (1863-1917), t/m 4 juni.

Bergen op Zoom

150 Jaar in en uit de mode geeft aan de hand van kostuums uit gezichtsbepalende periodes, een overzicht van vrouwenmode, van 1780 tot 1930. De kostuums zijn afkomstig uit de collectie van Jacoba de Jonge. Tot en met 27 augustus.

Den Haag

Gemeentemuseum: kleding en shawls van Jürgen Lehl. Lehl is een in Tokio woonachtige Duitser, tot en met 1 oktober; Haags porselein 1776-1790 - de mythe ontmaskerd, t/m 19 november.

In het Louis Couperus Museum een tentoonstelling van oorspronkelijke boekbanden van Couperus' werk: 'De band is fijn geteekend'. Tot de ontwerpers behoren Jan Toorop, R.N. Roland Holst en H.P. Berlage. Javastraat 17, t/m 11 juni.

Eindhoven

Gebreide vazen, kuitrokjes en piepschuimkrukjes met gebreide coating. Galerie Yksi, Havenstraat 1, toont in 3D textiel een scala aan textiele producten van Margo Ruiter, Sanne Schenk, Brigitaa Bon, Yvonne Laurysen & Erik Mantel, Bert-Jan Pot & Daniel White, Mandy Cotteleer en Jantine Kraayeveld. Tot en met 8 juli.

Leerdam

Het Nationaal Glasmuseum wijdt een tentoonstelling aan Gerard Thomassen, die in de jaren vijftig en zestig ontwerpen maakte voor glasfabriek Leerdam. Tot en met 2 juli.

Maastricht

Galerie Tizia, Kesselkade 51, toont hedendaagse sieraden van twee vormgevers. De sieraden van Irene Bruckmann doen denken aan bladeren en bloemranken en die van Joost Laroy volgen de contouren van het lichaam zo nauwgezet dat zij er één mee lijken te worden. De sieradenpresentatie wordt aangevuld met schilderijen van Thai Lang Cam, t/m 17 juni.

Rotterdam

Na een tentoonstelling over jongerenculturen in de jaren negentig toont het Historisch Museum nu in Het Schielandshuis de expositie JONG! jongerencultuur en stijl in Nederland 1950-1990, die eerder in het Drents Museum in Assen te zien was. Van 27 mei t/m 3 september.

Juwelen van Robert Smit op de tentoonstelling Leeg huis in de Kunsthal, van 31 mei t/m 24 september.

Sobere, functionele vormgeving met een herkenbaar karakter van Ed Annink in vormgevingsgalerie Vivid, William Boothlaan 17a. Tot en met juli.

Voorburg

De tijd: onrust in balans is de titel van een tentoonstelling van oude en nieuwe uurwerken. Van 27 mei t/m 1 oktober in Museum Swaensteyn, Herenstraat 101.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden