VORMGEVING

Tassenmuseum Hendrikje, Zonnestein 1, toont naast vierhonderd jaar ontwikkeling van de damestas tot en met 1 mei tassen van Petra Hartman en de 'Zoektochttas' van Anne-Marie Wijffels....

Amstelveen

Amsterdam

De JBK-galerie, gespecialiseerd in keramiek, toont een unieke collectie theepotten van westerse pottenbakkers die op uitnodiging met Chinese collega's hebben samengewerkt. Het resultaat is te zien in de Korte Leidsdwarsstraat 159-157, tot en met 30 april.

Achter de naam Zwändel gaat het duo Jolanda Muilenburg en Wilfried Nijhof schuil. Zij concentreren zich op de wand. Daarop schilderen ze ruimtelijke patronen, en experimenteren ze met ongebruikelijke materialen. Een overzicht van Zwändel is te zien bij galerie Binnen, Keizersgracht 82, tot en met 17 mei (tevens te zien op de KunstRai).

Delft

Postable Landscapes van de keramiste Maggi Giles is een tentoonstelling in Galerie Lutz, Oude Delft 195. Tegelijk wordt in het Prinsenhof een retrospectief van dit anekdotische, figuratieve werk getoond. Tot en met 11 mei.

Den Haag

Boeken in reeksen oftewel Het uiterlijk behang gaat over Nederlandse boekenseries: de vormgeving richt zich op herkenbaarheid en harmonie. Reeksen als Arena Salamander en Prisma hebben ook hun 19de-eeuwse voorgangers. Tot en met 25 mei in Meermanno Westreenianum, Prinsessegracht 30.

Eindhoven

De expositie Sieraden voor mens en huis in galerie Yksi, Havenstraat 1, gaat over attributen die de mens én zijn huis mooier maken. Onder anderen unica van Patrik Vissers, kasten/scheidingswanden van Kirsten Stekelenburg en meubels als van Leopold van de Ven, tot en met 10 mei.

Gorinchem

Het Gorcums Museum, tegenwoordig voorzien van een flitsend logo, doet buurgemeente Leerdam concurrentie aan met een expositie over kunstenaars en glas. Contrasten in glas laat zien hoe het gebruik van glas de expressie beïnvloedt, hoe je glas verwerkt en welke mogelijkheden er zijn. Deelnemende kunstenaars: Bert Frijns, Olaf Stevens, Diet Wiegman, Richard Price, Willem Heesen en 35 anderen. Grote Markt 17, tot 22 juni.

Groningen

Galerie De Voorruit, Turftorenstraat 30, organiseert een expositie met het ontwerpersduo Teken. Het duo maakt lampen, meubels, maar ook schilderijen en grafiek. Zo ontwierp het een sofa met oren als die van een muis. Deze moet het besef laten leven dat mensen op een sofa gedwongen zijn om met elkaar te communiceren. Van 17 april tot en met 25 mei.

Leeuwarden

Het Fries Museum brengt modern zilver: voorwerpen die in opdracht van het gilde van Friese goud- en zilversmeden zijn vervaardigd. Kandelaars, schalen, servetringen en andere pronkstukken zijn het resultaat. Tot en met 11 mei in de nieuwe museumbehuizing.

Leiden

De expositie Sluiers Ontsluierd in het Rijksmuseum voor Volkenkunde geeft aan de hand van foto's, videobeelden en tal van al dan niet uitbundig versierde sluiers inzicht in de rijke geschiedenis en betekenis van de sluier (tot half mei).

Rotterdam

Museum Boijmans Van Beuningen toont tot en met 27 april ontwerpen uit het oeuvre van de Deense Art Nouveau-ontwerper Thorvald Bindesbll (1846-1908): logo's, textieldecoraties, boekbanden en meubilair tot complete interieurs. Ook keramisch werk.

Marlies Dekkers, de hogepriesteres van het erotische ondergoed, is doorgedrongen tot de Kunsthal met bodyfashion en lingerie. De laatste stand van zaken op het gebied van de gewaagde modevormgeving, tot en met 18 mei, Westzeedijk 341.

Woerden

Vader en zoon Willem en Bernard Heesen zijn vergroeid met het glas. Hun glasobjecten worden nu tentoongesteld in het Stadsmuseum, Kerkplein 6. Tot en met 4 mei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden