Vorm overheerst in Strijards 'Coma'

Het gegeven lijkt zo uit een krant gehaald: jongen ligt in coma na nachtelijke vechtpartij. Hij sterft en brengt familie en vrienden in rouw, woede en ongeloof bij elkaar....

Annette Embrechts

De vader, twee broers en vier vriendinnen gedragen zich verward en verkrampt. Veel verder dan 'hij is weg' komen ze niet in hun afscheidsredes. Ze spelen met een foto van de overleden Paolo. En ze verklanken hun verdriet door te zingen in allerlei stemregisters.

Deze nieuwe voorstelling van Frans Strijards onder de vlag van De Theatercompagnie neigt naar een kameropera van stemkunstenaars. Een aantal jaar nam Strijards een heel regiment jonge acteurs - veelal van de Arnhemse toneelschool - onder zijn hoede om hen te trainen in het theatraal gebruik van stem en klank.

Een aantal van hen komt ver in het verklanken van emoties, bijgestaan door musici als Ab Baars en Tjeerd Oostendorp, die een sobere compositie van Boudewijn Tarenskeen vertolken. Nanette Edens bedient zich als Paolo's vriendin Mary Lou zowel van smartlappen als krijsgezang om haar hart te luchten. Drie vriendinnen vallen haar bij in ritmiek en groteske mimiek. Achter het publiek onderschrijft een koor van acteurs de droefenis met sonoor gezang.

Toch wreekt zich hier Strijards grote liefde voor vorm. Coma is zo overbewust in een muzikaal kader gegoten dat het harnas knelt. De gekte die bij Strijards altijd in zijn personages rondspookt neemt in Coma ongeloofwaardige vormen aan. Zeker in het tweede deel, waar het accent verschuift van verklankt verdriet naar de sinistere rol die Mary Lou schijnt te hebben gespeeld.

Het is prijzenswaardig dat Strijards zich bij De Theatercompagnie toelegt op de ontwikkeling van veelzijdig acteertalent maar aan dit project vertilt hij zich.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden