nieuws

Vorige week recordaantal coronaprikken: ruim 1,2 miljoen

Meer dan 1,2 miljoen Nederlanders zijn vorige week gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de vaccinatiecampagne in januari.

Redactie
Militairen vorige week aan het werk in de vaccinatielocatie in Molenbeke. Defensie helpt tijdelijk de GGD bij het bij het vaccineren tegen het coronavirus. Beeld ANP
Militairen vorige week aan het werk in de vaccinatielocatie in Molenbeke. Defensie helpt tijdelijk de GGD bij het bij het vaccineren tegen het coronavirus.Beeld ANP

Het RIVM wil het aantal prikken de komende tijd verder opvoeren. Deze week worden naar verwachting bijna 1,5 miljoen mensen ingeënt en het record dus weer gebroken. Dat komt vooral door de voorspoedige levering van vaccins. Ook deze week komen er in Nederland een groot aantal leveringen binnen, zo’n 1,9 miljoen vaccins. Dit zijn vooral vaccins van Pfizer/BioNtech, Moderna en in mindere mate AstraZeneca.

Vorige week meldde het RIVM bijna 900.000 prikken in de zeven dagen ervoor, maar dat cijfer was vertekend omdat nog niet alle vaccinaties uit die week waren geregistreerd. Het RIVM komt nu uit op ongeveer een miljoen prikken in die week, vergelijkbaar met de week daar weer voor. Nederland bungelde lang onderaan, maar met dit vaccinatietempo is Nederland momenteel de zesde van de EU. Alleen Malta, België, Litouwen, Luxemburg en Spanje prikten de afgelopen week sneller.

In totaal zijn nu bijna 11 miljoen prikken gezet. Bijna 7,4 miljoen mensen hebben een eerste prik gehad en ruim 3,4 miljoen ook de tweede prik. Maandenlang verwachtte demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dat begin juli iedere Nederlander die dat wil minstens één prik had gekregen, maar na tegenvallende leveringen van de Janssen-vaccins moest hij dat bijstellen naar medio juli. In september is iedere 18-plussers gevaccineerd. Woensdag komt de Gezondheidsraad met een advies over het vaccineren van kinderen tussen de 12 en 18 jaar met een medische indicatie met een Pfizer/BioNtech-vaccin.

Vaccinatiegraad

De opkomst voor het vaccin is het grootst onder zeventigers en tachtigers. Meer dan 90 procent van hen heeft op zijn minst één prik gekregen.

In vrijwel elke gemeente in het land ligt de vaccinatiegraad onder 65-plussers boven de 85 procent, maar in grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag heeft 75 tot 84 procent van de mensen uit deze leeftijdsgroep een prik gehad. Dat geldt ook voor overwegend reformatorische gemeenten als Tholen, Zwartewaterland, Nunspeet, Barneveld en Hardinxveld-Giessendam. In Reimerswaal en Staphorst heeft ongeveer 60 procent van de ouderen de coronaprik gehaald. De opkomst is het laagst op Urk, waar ongeveer de helft van de mensen van boven de 65 is gevaccineerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden