Vorig jaar gezonken migrantenschip bevat 'vermoedelijk 300 lichamen'

In het wrak van het asielschip dat deze week in de Middellandse Zee werd geborgen, zitten vermoedelijk zo'n driehonderd lichamen. Dit hebben Italiaanse deskundigen donderdag verklaard tijdens een bijeenkomst van de Italiaanse marine.

redactie
Bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. Beeld ANP
Bootvluchtelingen op de Middellandse Zee.Beeld ANP

Vorig jaar kapseisde het schip met 700 migranten aan boord op de Middellandse Zee. Het vaartuig lag op bijna 400 meter diepte op de zeebodem en werd maandag ontdekt.

Vlak na het ongeluk met het schip konden lang niet alle lichamen worden geborgen. Voor veel opvarenden was de kans op overleving nihil. Honderden van de 700 migranten zaten in het laadruim dat door mensensmokkelaars op slot was gedaan. Slechts 28 mensen overleefden het ongeluk.

Nederlands fregat

Ruim een jaar na de ramp hebben de Italiaanse marine en internationale organisaties nog altijd hun handen vol aan migranten die via de Middellandse Zee naar Europa varen. Het Nederlandse fregat Zr. Ms. Van Amstel redde deze week nog 175 vluchtelingen van boten die in problemen waren gekomen.

De Van Amstel kreeg eerst een noodoproep van een overbeladen rubberboot op 15 mijl uit de kust van Libië. Het vaartuig werd bemand door 142 mensen, waaronder zes kinderen en 21 vrouwen. De mariniers moesten na de reddingsactie 33 migranten overnemen van een boot van de organisatie Sea Watch. Alle vluchtelingen werden woensdagmorgen afgezet op het Italiaanse eiland Lampedusa.

Dagboek: met AzG op de Middelandse Zee

Verslaggeefster Carlijne Vos ging aan boord met Artsen zonder Grenzen om vluchtelingen die de overtocht wagen hulp te bieden. Ze hield een dagboek bij over wat er op de Middellandse Zee gebeurde.

Reddingsacties

Het was de vierde grote reddingsactie van het Nederlandse marineschip, dat sinds deze maand deelneemt aan de operatie Triton van het Europese grensagentschap Frontex. De mariniers bewaken de Europese grenzen en brengen de migratiestroom vanuit Noord-Afrika in kaart. In twee weken tijd werden totaal 733 mensen gered.

Volgens de Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft Italië in 2016 al meer dan 56 duizend bootvluchtelingen opgenomen. Uit eerdere cijfers bleek dat in de eerste maanden van dit jaar meer dan 1.750 vluchtelingen om het leven zijn gekomen, dertig keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden