Voorzorg en vooroordelen

Voor informatie over het wereldkampioenschap voetbal bestaat een Nederlandse startpagina op internet. Daar ook is een link te vinden naar het Oranjeboekje, een uitgave van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat bolstaat van handige telefoonnummers en tips voor oranjefans die het WK voetbal in Zuid-Afrika willen bezoeken....

Niet alle tips hoeven wellicht letterlijk genomen te worden. Zo wordt aangeraden om vanuit Nederland condooms mee te nemen en die altijd op zak te hebben – zelfs als men niet van plan is seks te hebben. Onduidelijk is ook waarom een bezoek aan een township, tenzij in georganiseerd reisverband, wordt afgeraden.

De grootste delen van townships als Soweto zijn niet onveiliger of veiliger dan pakweg Almere-Haven. Maar toegegeven, sommige plaatsen zijn minder in orde. Zo is een bezoek aan de wijk Hillbrow in Johannesburg momenteel niet aan te raden en is het stadscentrum ’s avonds niet per se de aangenaamste plek om te vertoeven.

De belangrijkste tip voor Nederlanders die in ieder geval Johannesburg bezoeken, is misschien wel deze: Ga naar het Apartheid Museum. De expositie daar geeft niet alleen een indrukwekkend beeld van de jaren vóór de democratie in het land, maar is ook uiterst subtiel ingericht. Daarna rest grote bewondering voor een land dat in slechts zestien jaar tijd zo enorm ver is gekomen.

wkvoetbal.startpagina.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden