Voorzitter

Het is een goede zaak dat de Eerste Kamer, in navolging van de Tweede Kamer, een voorzitter gaat kiezen via vrije verkiezingen....

Zwolle Koos Nuninga

De Eerste Kamer zou echter een geheel nieuwe functie moeten krijgen. Ook de leden van de Eerste Kamer zouden rechtstreeks gekozen moeten worden, dus niet meer getrapt via de verkiezingen voor provinciale staten. Iedere provincie kan in die constructie enkele afgevaardigden leveren ter behartiging van de belangen van die provincie. De burgers krijgen op die manier twee stemmen: een partijpolitieke stem voor de Tweede Kamer en een regionale stem voor de behartiging van provinciale belangen in de Eerste Kamer.

Het is zorgwekkend voor de Nederlandse democratie dat de belangen van de niet-randstedelijke provincies in de Tweede Kamer onvoldoende worden behartigd. Verkiezingen voor de Tweede Kamer staan meestal in het kader van problemen die zich in de Randstad afspelen. Nederland is echter groter dan de Randstad. Door het rechtstreeks kiezen van de Eerst Kamer, alsmede het gescheiden houden van de verantwoordelijkheden van beide Kamers, wordt het interregionale politieke evenwicht weer enigszins hersteld en krijgt de Eerste Kamer alsnog een 'grond en doel'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden