Voorzitter

Was het maar zo binnen de Partij van de Arbeid, zoals Marcel van Dam het schetst in zijn column over de nieuwe voorzitter voor die partij (Forum, 1 februari)....

In dit opzicht is de PvdA zeer zeker niet uniek. Het verbaast me dan ook ten zeerste dat Van Dam besluit met aanbrengen van een tegenstelling tussen een lidmaatschap en een donateurschap van een vereniging. Het al dan niet lid of donateur zijn van een vereniging wordt naar mijn idee bepaald door de mate van sympathie of belang dat ik heb. Zo ben ik lid van een aantal verenigingen. Met name bij de landelijk opererende verenigingen is mijn invloed nihil, maar ik heb sympathie voor hun doelstellingen. Zodra evenwel hun doelstellingen zouden veranderen en niet meer zouden aansluiten bij mijn belangen, zal ik als lid of als donateur besluiten al dan niet nog langer een financiële bijdrage te leveren. Hetzelfde geldt voor de PvdA.

Pretendeer je een vertaling te geven van datgene wat leeft bij de leden, dan zul je er alles aan moeten doen dat lid erbij te betrekken. Wil je echter slechts een aantal duidelijk geformuleerde doelstellingen realiseren, dan zou met een donateurschap kunnen worden volstaan. Of je in dat geval veel donateurs verwerft, is dan twijfelachtig. Alleen de verkiezingsuitslagen zullen aangeven of je met een dergelijk beleid op het goed spoor zit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden