Voorzittersjacht

ER werden gisteren in de Tweede Kamer gloedvolle woorden gesproken over de politieke belangstelling van de burger. Uit alles blijkt dat die is toegenomen....

Even wat recente cijfers om duidelijk te maken over welke aantallen we het eigenlijk hebben. In november vorig jaar, de laatste maand waarin elke week een vragenuurtje werd gehouden, schommelde de kijkdichtheid tussen de 0,4 en 0,7 procent. Het gemiddeld aantal kijkers bedroeg tachtigduizend. Dat valt eigenlijk nog wel mee, maar het zijn geen cijfers die in omroepland enige opwinding veroorzaken. Het ochtendgymnastiekprogramma Nederland in beweging scoort hoger.

Maar wellicht heeft de Kamer zich wat meer in de kijker gespeeld met het spannende steekspel om het voorzitterschap, waarvan de NOS gisteren rechtstreeks verslag deed. Het evenement had wel iets weg van de talentenjacht Idols. Drie kandidaten die samen hun beurt afwachten, ieder hun ding doen en daarna het beste ervan hopen. Ik miste alleen de vakjury. 'Frans, je weet dat ik eerst aarzelingen had, maar je bent enorm vooruitgegaan. Klasse!'

'Gerda, je moet nog wat schaven aan je performance, maar van die stem krijg ik kippenvel.'

'Thom, het klonk allemaal wel goed, maar ik had niet het idee dat het echt doorleefd was.'

Helaas werd deze voorzittersauditie toch weer niet gewichtig genoeg bevonden in Hilversum om de kijkers getuige te laten zijn van de ontknoping. Nadat eerst wel de jongerenserie Heartbreak High was opgeofferd, werd pal voor de eerste stemming het reguliere programma op Nederland 2 hervat met de zendtijd voor politieke partijen.

De wegen van de publieke omroep zijn ondoorgrondelijk. Want op Nederland 3 kon het avondprogramma wel worden omgegooid voor een extra uitzending van Zembla, dat de rechten had verworven op het interview van Tony Benn met Saddam Hussein. Hoewel al bekend was dat het gesprek geen verrassing opleverde, zou ik er toch naar gekeken hebben, ware het niet dat het iets eerder begonnen interview van de Britse journalist Martin Bashir met Michael Jackson me gekluisterd hield aan Yorin. Eigenlijk was het een verslag van meerdere ontmoetingen, dat een huiveringwekkend beeld gaf van een 44-jarige getraumatiseerde megaster die het liefst het leven van een 10-jarige leidt en daartoe een bizarre droomwereld heeft geschapen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden