Voorzitterschap blijft twistpunt binnen de EU

De Europese Unie blijft ernstig verdeeld over het toekomstige bestuur. Er is een coalitie gevormd van zestien vooral kleine landen die zich fel verzetten tegen de plannen van vijf grote lidstaten....

Van onze correspondent

De boosheid van de zestien (zeven huidige en negen toekomstige lidstaten) richt zich vooral op de plannen van Giscard om het wisselende voorzitterschap van de Unie af te schaffen. Nu is elk land om de beurt een half jaar voorzitter, wat kleine landen de gelegenheid geeft om een meer dan evenredige invloed uit te oefenen. Giscard wil een permanente voorzitter, omdat dat naar zijn idee de effectiviteit en de bestuurbaarheid van de EU vergroot.

Volgens Balkenende 'kan Giscard niet doorgaan op de ingeslagen weg. Als deze polarisatie blijft, kom je er niet uit.' Volgens de Duitse minister Fischer van Buitenlandse Zaken 'zijn er geen onoverbrugbare problemen'. Hij denkt dat op 'alle wezenlijke punten' een oplossing is te bereiken.

Giscard zelf wijst erop dat weliswaar een meerderheid van de lidstaten tegen zijn plannen met het vaste voorzitterschap is, maar dat deze landen een minderheid van de Europese burgers vertegenwoordigen. 'We moeten daarmee rekening houden. Er is een brede meerderheid van de EU-bevolking voor een stabieler voorzitterschap.'

De Europese regeringsleiders werden door Giscard gisteren op hun top in Athene op de hoogte gebracht van het verloop van de Conventie. De Franse oud-president kreeg de opdracht om op 20 juni zijn eindverslag te presenteren. In het najaar wil de EU beginnen met onderhandelingen over de bestuurshervormingen.

Op de top werden ook de verdragen getekend voor de toetreding van tien nieuwe lidstaten. Hun lidmaatschap zal in mei volgend jaar pas ingaan, maar nu al praten ze op veel terreinen, zoals in de Conventie, mee als volwaardige leden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden