Voorzitter voorziet moeizaam debat EU-begroting

Premier Juncker van Luxemburg, het land dat dit halfjaar voorzitter van de Europese Unie is, verwacht zeer moeizame besprekingen over de meerjarenbegroting van de EU....

Enkele landen, waaronder Nederland, willen flink schrappen in de voorstellen die op tafel liggen voor de periode 2007 - 2013. Juncker wil in juni een akkoord bereiken, hoewel dat niet per se noodzakelijk is. 'Ik wil niet te veel illusies koesteren. Maar als we niet tijdens ons voorzitterschap een politiek akkoord bereiken, wordt het voor de volgende voorzitterschappen zeer moeilijk', voorspelde Juncker. Barroso noemde Junckers wens om al in juni een akkoord te bereiken 'zeer, zeer ambitieus'.

Een ander beladen thema op het bord van de Europese voorzitter is de hervorming van het zogeheten stabiliteitspact voor de euro. De Europese Commissie heeft voorgesteld om eurolanden die de voorgeschreven begrotingsregels overschrijden, meer tijd te gunnen om orde op zaken te stellen het het tekort terug te dringen. Juncker zei dat er meer souplesse moet komen in economisch slechte tijden maar dat de controle strenger wordt bij economische opgang.

Voor deze aanpassing van het omstreden pact krijgt Luxemburg wellicht de handen op elkaar. Maar enkele grote landen willen nog verder gaan. Ze willen dat bepaalde uitgaven, zoals voor wetenschappelijk onderzoek of voor infrastructuur, niet worden meegeteld bij het bepalen van het tekort. De Franse president Chirac heeft daarover maandag nog overlegd met de Portugese premier Lopes. Na afloop verklaarde het duo dat er een 'convergentie van standpunten' is. Veel EU-landen zijn echter tegen het apart behandelen van sommige uitgaven.

Tijdens het overleg in Parijs is ook gesproken over de meerjarenbegroting, waar Portugal zijn eigen wensen heeft: behoud van de subsidies uit Brussel. Chirac en Lopes hebben verklaard dat Portugel 'een specifiek geval' is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden