Voorzitter van senaat stapt op

VAN ONZE VERSLAGGEVER RAOUL DU PRÉ

DEN HAAG - Eerste-Kamervoorzitter Fred de Graaf (VVD) legt zijn functie neer. De twijfels die in de Eerste en de Tweede Kamer zijn gerezen over zijn onpartijdigheid werden hem in de loop van donderdag te gortig. Vannacht bevestigde zijn woordvoerder tegenover de NOS dat De Graaf komende dinsdag plaats maakt voor een nieuwe voorzitter. De Graaf blijft wel lid van de Eerste Kamer.

De Graaf kwam woensdag in opspraak toen de Volkskrant berichtte dat hij er bewust op heeft aangestuurd PVV-leider Geert Wilders uit de nabijheid van koning Willem-Alexander te houden bij diens inhuldiging op 30 april.

De Graaf erkende desgevraagd dat 'in zijn achterhoofd' had meegespeeld dat hij wilde voorkomen dat de prominente aanwezigheid van Wilders op die dag veel aandacht zou trekken. De Graaf denkt dat de discussie over zijn positie, na alle ophef van de afgelopen dagen, niet meer zal gaan liggen en trok daarom zijn conclusies.

In een brief aan PVV-senaatsfractievoorzitter Marcel de Graaff probeerde De Graaf donderdag te weerleggen dat de afweging over Wilders ook echt een rol heeft gespeeld bij de samenstelling van de Commissie van In- en Uitgeleide. Maar die brief riep slechts nieuwe vragen op onder zijn collega's in de Eerste en de Tweede Kamer. De PVV kondigde donderdagavond al aan komende dinsdag sowieso het vertrouwen in De Graaf op te zeggen. Andere fracties wilden eerst zijn antwoorden op een serie schriftelijke vragen nog afwachten.

Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer worden geacht politiek neutraal te zijn. Iemand om politieke redenen passeren voor een erefunctie wordt door de meeste fracties dan ook beschouwd als een politieke doodzonde.

pagina 4-5 Val voorzitter onvermijdelijk Analyse brief De Graaf

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden