Voorzitter TROS legt functie neer als directeur

Karel van Doodewaerd, 13 jaar voorzitter en directeur van de TROS, heeft besloten zijn directeurschap op te geven. Aanleiding is de recente ophef bij de omroep over zijn dubbelfunctie en een plan dat hij had voor intensieve samenwerking met het commerciële productiebedrijf Dullaert & Dumas (D & D)....

Van onze verslaggever Jean-Pierre Geelen

Dat plan stuitte op veel weerstand onder het personeel, waarvan ongeveer de helft bij het nieuwe bedrijf zou worden ondergebracht.

Het conflict dat daarop ontstond, leidde onder meer tot het vertrek van mediadirecteur Julius Minnaar, nog maar anderhalf jaar daarvoor aangetrokken door Van Doodewaerd.

Formeel legt Van Doodewaerd zijn directiefunctie neer per 31 december, maar feitelijk heeft hij, zegt hij, de werkzaamheden dinsdag overgedragen aan zijn (interim-)opvolger Bob Bartelds.

Van Doodewaerd begon dertien jaar geleden bij de TROS met het uitdrukkelijk verzoek van de omroep de beide functies te verenigen, om efficiënter te kunnen werken.

‘Ik sta nog steeds vierkant achter het plan voor samenwerking met D & D’, zegt Van Doodewaerd. ‘Het was bedoeld om de vereniging veilig te stellen en de werkgelegenheid te garanderen. Maar de bonden en de ondernemingsraad zagen dat niet zo. De tijd zal leren wie gelijk krijgt’, aldus Van Doodewaerd.

In de strijd om dat plan is volgens hem doelbewust aangestuurd op persoonsbeschadiging. ‘Er waren publicaties in de kranten dat ik zou sjoemelen. Daarin stond ook als zogenaamde onthulling dat ik een dubbelfunctie had. Dat is ook zo, maar dat was al dertien jaar bekend.’

Van Doodewaerd zegt de afgelopen weken te hebben overwogen helemaal op te stappen bij de TROS. ‘Maar vele steunbetuigingen van leden en medewerkers deden me beseffen dat ik hen niet in de steek moest laten.’

In zijn rol als voorzitter zal Van Doodewaerd zich tot zijn pensioen in 2009 richten op de ontwikkeling van een toekomststrategie ‘die de belangen van de bijna 500 duizend TROS-leden en behoud van het merk TROS veiligstelt’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden