Voorzitter school had eigen bedrijven

De van zelfverrijking beschuldigde schoolbestuurder Rald Visser blijkt de spin te zijn in een web van bedrijven die werkzaamheden hebben verricht voor zijn oud-werkgever, de Rotterdamse scholenkoepel LMC. Vissers opvolger deed onlangs aangifte tegen hem vanwege belangenverstrengeling en financiële onrechtmatigheden.

AMSTERDAM - Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat Visser betrokken was bij vijf bedrijven, waarvan er zeker drie werkzaamheden hebben verricht voor de scholenkoepel (25 middelbare scholen, 9.000 leerlingen, 1.200 werknemers).


De zakelijke belangen van Visser lopen via het bedrijf Conflex, gevestigd op zijn huisadres in Apeldoorn. Uit jaarverslagen blijkt dat Visser aandeelhouder is in onder andere een consultancyfirma, een software- en computerhandel en het architectenbureau Arts & Crafts.


Dit laatste bedrijf heeft grote opdrachten uitgevoerd voor LMC Voortgezet Onderwijs, onder meer bij de TooropMavo in Rotterdam. Dit bevestigt de Belgische architect die deze verbouwing heeft uitgevoerd.


De man ontkent echter dat er financiële banden tussen hem en Visser bestaan. 'Hij is geen aandeelhouder van mijn bedrijf. Ik heb van LMC drie opdrachten gekregen en die vloeiden voort uit goed verlopen aanbestedingen', aldus de architect vanuit Gent.


Uit de jaarstukken van Visser komt verder naar voren dat hij met zijn echtgenote een 40-procentsbelang bezit in computerbedrijf Icron Technologies uit Amsterdam, 'groothandel in computers, randapparatuur en software'. Ook bezat het echtpaar tot 2010 30 procent van de aandelen van een consultancybedrijf uit Gouda, waarvan de directeur door LMC werd ingehuurd als interimmer.


De opvolger van Visser, Marcel van der Knaap, wil niet in detail treden. Hij zegt dat de raad van toezicht van LMC niet op de hoogte was van de zakelijke belangen van Visser. Van der Knaap verwacht dat het door hem ingehuurde KPMG zes weken nodig heeft voor een fraudeonderzoek.


De Goudse consultancyfirma was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar. Vissers vrouw bevestigt dat ze tot 2006 incidenteel heeft gewerkt voor LMC als organisator van congressen. Haar man wil niet reageren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden