Voorzitter raad van toezicht stapt op bij kunstopleiding Codarts

De voorzitter van de raad van toezicht van de Rotterdamse kunstopleiding Codarts, Carel van Eijkelenburg, is per direct opgestapt. Van Eijkelenburg, de bestuursvoorzitter van de Bank Nederlandse Gemeenten, ziet voor zichzelf 'geen toegevoegde waarde' meer bij de onder vuur liggende kunsthogeschool.

Open dag bij Codarts. © ANP

Dat heeft Van Eijkelenburg donderdagmiddag per mail aan de medewerkers van Codarts laten weten. De toezichthouder schrijft dat hij 'niet in staat is het destructief proces te keren' en dat hij zich afvraagt 'wat de ware motieven zijn' van medewerkers die 'negatief en destructief' omgaan met Codarts. De overige leden van de raad van toezicht willen aanblijven, 'mits daar voldoende draagvlag voor is' - aldus het schrijven.

Slecht gevallen
De mail is slecht gevallen bij het personeel. Veel medewerkers achten Van Eijkelenburg en de andere toezichthouders verantwoordelijk voor de organisatorische en bestuurlijke puinhoop die de onlangs opgestapte bestuursvoorzitter Jikkie van der Giessen heeft achtergelaten.

Volgens betrokkenen is de ware reden voor het opstappen van Van Eijkelenburg, die sinds 2003 in functie was, dat het management van de opleiding inmiddels zeer kritisch oordeelt over zijn functioneren. Daarnaast zijn er bij de onderwijsinspectie, die onderzoek doet naar mismanagement bij Codarts, sterke signalen binnengekomen over fraude, valsheid in geschrifte en misbuik van onderwijsgeld.

Reisjes en cadeaus
Zo blijkt uit het dossier van de inspectie dat de onlangs opgestapte bestuursvoorzitter van Codarts, de D66-politica Jikkie Van der Giessen, jarenlang intimi uit haar persoonlijke netwerk heeft bevoordeeld met reisjes, cadeaus en verblijven in appartementen van de hogeschool.

In een onlangs aan de inspectie overhandigd zwartboek worden de appartementen aangeduid als 'scheidhuizen' die door medewerkers van Codarts kosteloos werden gebruikt tijdens langdurige relatiecrises en echtscheidingen. Gastdocenten die hierdoor niet in de gehuurde appartementen konden, werden vervolgens - op kosten van Codarts - in hotels ondergebracht.

Uit het inspectiedossier valt daarnaast op te maken dat een protégé van Van der Giessen, de huidige (interim-)bestuursvoorzitter van Codarts Samuel Wuersten, onjuiste informatie heeft verschaft aan de inspectie over reizen die hij maakte.

Een lintje
De danser en choreograaf Wuersten, die dit jaar een lintje ontving vanwege zijn belangrijke rol in de moderne dans, liet bijvoorbeeld aan de inspectie weten dat hij in 2009 naar Mexico-stad reisde om daar dansaudities af te nemen. Die audities hebben volgens verklaringen aan de inspectie echter nooit plaatsgevonden.

Er is volgens bronnen rond het inspectieonderzoek eveneens twijfel bij andere reizen die door de top van Codarts zijn gemaakt. Betrokkenen zeggen dat het overzicht van buitenlandse activiteiten dat de hbo-instelling op verzoek van de inspectie opstelde, onvolledig is en vervalste informatie bevat.

Huur van een appartement
Dan is er de wijze waarop Codarts met huizen omging. Punt van onderzoek is onder meer de huur van een appartement van Ciska van Dijk, voorzitter van de commissie dans van de Raad voor Cultuur en oud-directeur van de Rotterdamse Dansacademie. Uit het huurcontract, dat in bezit is van de inspectie, blijkt dat Van Dijk sinds 2004 haar Rotterdamse huurwoning onderverhuurt aan Codarts, voor 800 euro per maand.

In het contract is expliciet opgenomen dat Jikkie van der Giessen en het echtpaar Van Dijk te allen tijde gebruik mogen maken van het appartement, en dat zij voorrang hebben boven Codarts-gasten.

De banden tussen Van der Giessen en Van Dijk, die de afgelopen jaren geregeld als extern adviseur werd ingehuurd door Codarts, gaan verder dan dat. Uit het inspectiedossier blijkt bijvoorbeeld dat Van der Giessen vorig jaar in Middelburg een iPad voor Van Dijk kocht ter waarde van 538 euro, en die declareerde bij Codarts. Van Dijk wil niet reageren op vragen hierover.

Uitgehold
Studenten en docenten betaalden het gelag voor de uitgaven, aldus het zwartboek: 'Tijdens het bewind van Van der Giessen is het onderwijs stelselmatig uitgehold om gelden vrij te maken voor de persoonlijke ambities van het college van bestuur'. Zo werd volgens het document bezuinigd op lestijden, bijvakken, theorielessen, examentijd en het instrumentenpark van het conservatorium.

Bij Codarts, waaronder de Rotterdamse Dans Academie, het Rotterdams Conservatorium en de Circusacademie vallen, geven circa 340 mensen les aan 1.100 kunststudenten uit meer dan tachtig landen.

Codarts, Wuersten en de Onderwijsinspectie willen gedurende het inspectieonderzoek niet reageren op het zwartboek.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden