Voorzitter PvdA zou ook moeten opstappen

ALS overtuigd PvdA-lid en oud-voorzitter van het Gewest Utrecht van die partij ben ik met stomheid geslagen over het feit dat bestuursvoorzitter Koole nog steeds op het pluche zit....

De argumenten om ook het vertrek van de partijvoorzitter te verlangen, liggen voor de hand. Natuurlijk die nederlaag, maar ook het gebrek aan leiderschapskwaliteiten.

Een paar weken voor de verkiezingen dacht de partijvoorzitter een positieve bijdrage te leveren door in de media de eigen lijsttrekker te kritiseren. Dat moet toch mogelijk zijn, verdedigde de voorzitter zich. Erg naïef natuurlijk, want daarmee gaf de partij een signaal af zelf het geloof in de reeds omstreden Ad Melkert te verliezen.

Van wezenlijker belang vind ik de mislukking van zijn (Kooles) vernieuwingsbeleid tot nu toe: iets minder luiddruchtig dan dat van Felix Rottenberg, maar naar nu blijkt met hetzelfde resultaat: nul komma nul.

Ook de overige partijbestuursleden moeten hun positie heroverwegen. Ik kan me daarbij voorstellen dat een drietal bestuurders uiteindelijk overblijft en een buitengewoon congres voorbereidt. Drie thema's zouden centraal moeten staan op zo'n congres.

1. Een radicale decentralisatie van het partijapparaat. Dit betekent een ontmanteling van het bijna failliete centrale bureau in Amsterdam en een sanering van allerlei toeters en bellen als kenniscentra, fora, et cetera, die meer zichzelf hebben beziggehouden dan de tienduizenden leden van de Partij van de Arbeid..

2. Een herdefiniëring van de eigen, verzwakte positie en een onderzoek naar de mogelijkheden van een sociale vernieuwingsalliantie met GroenLinks, de SP en D66.

3. Een zuivering van landelijke organen (bestuur, fractie, ondersteunende stichtingen als Wiardi Beckman Stichting) om nieuwe vertegenwoordigers ruim baan te geven. Dit laatste houdt in dat er een kopgroep moet komen waaruit de leden per ledenraadpleging een keuze voor het nieuwe leiderschap kunnen doen.

Ten slotte nog dit: het is onvoorstelbaar dat een partij met zoveel historie, kennis en ervaring zo'n nederlaag heeft geleden. Is er eigenlijk nog wel politieke ruimte voor een PvdA?

Als ik aangeef zelf overtuigd lid te zijn, dan heeft dat een simpele reden: ik wil wonen in een samenleving met een hoog sociaal gehalte.

Waar mensen zich solidair tonen en niet het pure eigenbelang nastreven. Waarin afspraken worden nagekomen en er extra aandacht bestaat voor mensen die het even wat minder goed gaat. Een samenleving die zich ook inzet voor mensen die elders in de wereld honger lijden en/of geen dak boven hun hoofd hebben.

Zo simpel wil ik mijn politiek ideaal zien en in de Partij van de Arbeid zie ik een organisatie die voor de realisering zorg draagt. Zij heeft dat in het verleden aangetoond en dat beschouw ik als een belofte voor de toekomst. Maar dan moet ik wel vertrouwen hebben in de leiding van die partij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden