nieuwsPride Amsterdam

Voorzitter Pride Amsterdam onder vuur om uitspraken over vluchtelingen

Frits Huffnagel weigert naar aanleiding van zijn omstreden uitspraken over vluchtelingen terug te treden als voorzitter van Pride Amsterdam, de organisatie achter de jaarlijkse Canal Pride in Amsterdam.

Lize Geurts
Frits Huffnagel. Beeld anp
Frits Huffnagel.Beeld anp

In een open brief aan het bestuur van Pride noemen 95 organisaties het ‘onacceptabel dat Pride Amsterdam wordt geleid door een voorzitter die een xenofobe kijk heeft op vluchtelingen’. De brief is opgesteld door actiegroep #NotMyPride, die vraagt om het vertrek van Huffnagel.

LHBTI belangenorganisatie COC Amsterdam drong hier al eerder op aan en schortte na Huffnagels uitspraken de samenwerking met Pride op.

Oorlogsmisdaden

In het Radio-1 programma Spraakmakers sprak Frits Huffnagel dinsdag over de vluchtelingencrisis aan de grens tussen Turkije en Griekenland en de rol die Nederland daarin zou moeten spelen. ‘Nee, geen nieuwe vluchtelingen’, zei hij. ‘Die mensen moeten hier niet naartoe komen. Er kunnen er maar heel weinig blijven, en het gaat elke keer hetzelfde: we zien een kind en denken dan ‘oh, wat zielig’ en we zien niet die vader die daarachter staat die misschien oorlogsmisdaden heeft gepleegd en een moeder die daarachter staat die dat heeft gefaciliteerd.’

COC Amsterdam liet vervolgens weten dat ze ‘het volstrekt oneens is met deze zeer ongenuanceerde en kwetsende uitspraken over vluchtelingen en migranten’. Het bestuur van Pride zou ‘serieuze maatregelen’ moeten nemen, ‘waaronder minimaal het doen aftreden van de voorzitter’.

‘Ik sta open voor een dialoog met Pride Amsterdam, dus ik wil het graag bespreken’, zegt Vanny Reyes, voorzitter van COC Amsterdam. ‘Maar alle LHBTI-organisaties zijn mensenrechtenorganisaties, en Huffnagels uitspraken waren niet mensrechtelijk. We organiseren ook projecten die met vluchtelingenwerk te maken hebben. We werken samen met IND en de COA.’

Spijt

Op donderdagavond bood Frits Huffnagel in een verklaring van het gehele bestuur van Pride Amsterdam zijn excuses aan. ‘Ik had echter niet verwacht dat mijn mening zo sterk zou worden geplakt op de Pride organisatie. Dat had ik beter moeten inschatten.’ De rest van het bestuur distantieerde zich van zijn uitspraken.

Over het mogelijke terugtreden van Huffnagel wordt in de verklaring niet gepraat, maar woordvoerder van Pride Amsterdam Danny de Vries bevestigt dat Huffnagel zijn functie als voorzitter niet neerlegt. ‘Het bestuur had een emotioneel overleg, maar er is geen ruzie gemaakt. Frits heeft de laatste jaren veel gedaan voor de community. Dat werd ook binnen het bestuur erkend.’

‘We gaan de komende periode gesprekken aan met partijen die ongenoegen hebben geuit’, zegt De Vries.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden