Voorzitter onderwijsbond tegen Van Bijsterveldt - sorry, maar begrijpelijk is het wel

Walter Dresscher, voorzitter van de de grootste onderwijsbond AOb, heeft vandaag per brief zijn excuses aangeboden aan minister Van Bijsterveldt (onderwijs) voor de sneer die een collega-bestuurder van hem aan haar adres uitdeelde. Maar hij zegt ook de uithaal te begrijpen.

Minister Marja Bijsterveldt van Onderwijs Beeld anp

Bestuurder Marten Kircz van de Algemene Onderwijsbond (AOb) ging er gisteren hard in. Voor de microfoon van de NOS verweet hij de minister een gebrek aan intellect. Hij noemde haar de slechtste minister van Onderwijs die Nederland ooit heeft gehad.

'Ik ben minister. Ik ben minister.'
Leraren staakten donderdag uit onvrede over de zogenoemde 1040-urennorm: de minister wil dat leerlingen in het voortgezet onderwijs per jaar 1040 klokuren les krijgen.

Van Bijsterveldt heeft volgens Kircz 'niet het intellectuele niveau om minister van Onderwijs te zijn'. Hij zei ook dat ze 'niet in staat is een redelijke gedachte te hebben over mijn vak'. 'Dit is een ongeschoolde minister (...) die elke dag tegen zichzelf in de spiegel zegt: 'ik ben minister. Ik ben minister'.'

Excuses
Voorzitter Dresscher nam gisteren al direct afstand van de uitspraken en schrijft nu aan de minister: 'Het hoofdbestuur van de AOb betreurt deze uitspraken en hecht er aan zijn excuses daarvoor aan te bieden. In de hoop dat u deze excuses aanvaardt, willen wij graag met u in gesprek over de inhoud van ons meningsverschil.'

Om vervolgens meteen verder te gaan met: 'De woede die gisteren is geventileerd door mijn collega komt niet uit de lucht vallen.' Waarna Dresscher opnieuw bepleit dat de leraren in Nederland in Den Haag niet serieus lijken te worden genomen. Tot slot vraagt hij de minister nogmaals haar positie ten opzichte van de urennorm te herzien.


bijster
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden