'Voorzitter JBN declareerde bezoek seksclub'

Het verleden van de Judo Bond Nederland is buitengewoon rijk aan vetes, wandaden, wraak en schandalen. Maar een affaire met onmiskenbaar scabreuze kanten ontbrak nog in het scala....

Van onze verslaggever

Hans van Wissen

UTRECHT

Post werd eind vorig jaar door de Judo Bond Nederland op non actief gesteld, omdat er sprake zou zijn van een ernstige vertrouwenscrisis. De directeur meende heel goed te weten waar die crisis uit voortkwam. Hij had het vermoeden, nee hij wist zeker, dat JBN-voorzitter Hoogendijk bezoeken aan de beruchte Rotterdamse seksclub Mayfair declareerde bij de bond. En dat diezelfde Hoogendijk vliegreizen liet betalen door zowel de JBN als de Europése Judo Unie.

Post's raadsman mr A. W. Brantjes beschuldigde Frans Hoogendijk, zelf afwezig, van valsheid in geschrifte. Zijn cliënt zou geschorst zijn om de zaak in de doofpot te kunnen stoppen. Tegenpleiter mr J. P. Snoek vond Post daarentegen een regelrechte 'chanteur'. Eén ding stond vast: de echte bewijzen ontbraken. Die waren volgens Post dan ook verdonkeremaand.

Hier kreeg het kort geding zelfs een zweem van suspense. Op een fotokopieer-apparaat in de spelonken van het bondsbureau, aldus Post, liggen op een onbewaakt ogenblik, de declaraties van voorzitter Hoogendijk. Voor de zekerheid maakt hij fotokopieën.

De volgende dag wordt hij 'in paniek' opgebeld door de voorzitter. Of Post soms declaraties en bonnen heeft gevonden. Ja, dat heeft hij. De directeur belooft ze in de daartoe bestemde stofmappen op te bergen. Maar als anderhalf jaar later de arbeidsverhouding ernstig bekoeld is en de geruchten over gesjoemel met declaraties steeds sterker worden, krijgt Post van het JBN-bestuur de opdracht om de feiten te achterhalen. Hij duikt opnieuw in de stofmappen, om tot zijn verbijsterig te merken dat de oude declaraties zijn vervangen door nieuwe. Het enige bewijs dat hij nog heeft, zijn de fotokopieën.

Het bestuur van de JBN, in casu Frans Hoogendijk, beweert dat directeur Post zelf de archieven in het ongerede heeft gebracht, teneinde de voorzitter in een kwaad daglicht te stellen. Post, lang geleden onbezoldigd secretaris van de JBN, zou belastend materiaal zijn gaan verzamelen, toen zich meningsverschillen openbaarden over zijn arbeidscontract. En toen hij zich in zijn positie bedreigd ging voelen door de toenmalige pr-functionaris Robbert van der Geest.

Waarom, vroeg Hoogendijk zich bij monde van raadsman Snoek af, hield Post de fotokopieën van begin 1994 zo lang in zijn bezit? De enige verklaring was toch dat hij bij het uit de hand lopen van de situatie een chantage-middel tegen Hoogendijk wilde hebben? Post had zijn belastende materiaal aan de financiële commissie of het bestuur moeten aanbieden.

Bovendien, zei Post's raadsman, zijn cliënt had wel degelijk bij de fiscus geïnformeerd hoe er gedeclareerd kon worden. De bond had besloten dat voorzitter Hoogendijk eenentwintigduizend gulden per jaar aan onkosten uitgekeerd mocht krijgen. Vrij te besteden, volgens Hoogendijk's raadsman. Nee, repliceerde Post, de onkosten moesten duidelijk verband houden met het judo. En daar konden bezoeken aan seksclubs toch nog bezwaarlijk toe gerekend worden. U weet hoe dat gaat, zei de raadsman van Hoogendijk tegen de rechter, je moet soms buitenlandse gasten fêteren.

De rechtbank maakte uit de woorden van Hoogendijk's raadsman op dat de bond fiscaal bepaald dubieus bezig was. Hij stelde ook vast dat Post zijn belastende informatie niet zo lang had moeten vasthouden, althans dat de indruk van deloyaliteit daardoor bepaald niet was weggenomen, maar uiteindelijk stelde hij toch voor om onafhankelijke deskundigen de ware toedracht te laten opdiepen.

Want hij kon misschien wel een vonnis vellen maar wat zou het kantongerecht, bij wie de ontslagaanvrage van Post inmiddels aanhangig is gemaakt, méér kunnen doen dan het vaststellen van een verstoorde arbeidsverhouding? Het gelijk van òf Post òf Hoogendijk moet komen vast te staan om een passende afvloeiingsregeling te treffen.

Het voorstel van president Hofhuis raakte de schenen van de judobond. Want diezelfde JBN had eerder een door Post voorgesteld onderzoek door een onafhankelijke commissie van drie gewaardeerde ex-bestuurders falikant afgewezen. De partijen moeten nu echter toch in conclaaf om zo snel mogelijk externe deskundigen te raadplegen. Bij voorkeur de accountants van VWS, zei Post, die toch al elk jaar de bondsboeken doorvlooien.

Hoe de uitkomst ook zal zijn, de zaak zal diepe sporen nalaten in de JBN. Enkele aanwezige bondsraadsleden suggereerden dat Hoogendijk, al zou hij de ontslagaanvrage voor Post kunnen doordrukken, niet langer te handhaven is. Het gehele bestuur, minus één voorstander van Post, zou dan dienen op te stappen. Maar dat kan nog een tijd duren en Hoogendijk is dan vermoedelijk al lang en breed voorzitter van de Europese Judo Unie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden