Voorzitter FC Twente stapt op na opduiken omstreden contracten

Voorzitter Aldo van der Laan van FC Twente heeft dinsdag per direct zijn functie neergelegd. Van der Laan vertrekt vanwege de contracten die eerder op de dag opdoken, over de omstreden relatie tussen de Tukkers en investeringsmaatschappij Doyen Sports.

Voorzitter Aldo van der Laan per direct weg bij FC Twente Beeld anp

De contracten tussen Twente en Doyen lekten gisteren uit via een Russische website. Uit de overeenkomst blijkt dat de investeerders in ruil voor 5 miljoen euro verregaande invloed kregen bij FC Twente. Een woordvoerder van de KNVB zegt dat die afspraken niet bekend waren bij de bond. Twente heeft deze aanvullende afspraken mogelijk verborgen gehouden voor de KNVB. 'We hebben wel contracten gezien. Die heeft Twente vervolgens op verzoek van de licentiecommissie aangepast, juist om te voorkomen dat Doyen invloed kreeg op het beleid', aldus de KNVB-woordvoerder. FC Twente was gisteravond niet bereikbaar voor commentaar.

Toenmalig FC Twente-voorzitter Joop Munsterman roemde begin 2014 het contract dat hij namens de voetbalclub met investeringsmaatschappij Doyen Sports Investments sloot. Het zou de club financieel vooruit helpen, er konden nieuwe spelers gekocht worden en als het nodig was kon de investeerders af en toe om advies gevraagd worden. Doyen kreeg recht op een deel van toekomstige transferopbrengsten in ruil voor een lening, maar zou zich verder nergens mee bemoeien.

Uit het uitgelekte contract blijkt echter dat Doyen bijvoorbeeld een 'adviserende' rol kreeg bij transfers van spelers. FC Twente kon afwijken van zo'n advies en een spelers niet verkopen, maar dan moesten de investeerders wel financieel gecompenseerd worden. Opmerkelijk is dat in de overeenkomst expliciet is opgenomen dat de club zich bewust is van de 'hardheid en onverbiddelijkheid' van deze clausules, maar ook beseft dat ze 'eerlijk en noodzakelijk' zijn om te voldoen aan de verwachtingen van Doyen.

Voormalig FC Twente voorzitter Joop Munsterman. Beeld anp

Lening

Het contract dat hij met Doyen sloot kwam er op neer dat FC Twente een lening van 5 miljoen euro sloot voor 3 jaar, tegen een rentepercentage van 10 procent. Ook kreeg Doyen een deel van de transferrechten van zeven spelers. Maakte een van die spelers een transfer, dan kreeg Doyen een deel van de opbrengst. Daarnaast betaalde Twente met de opbrengst een deel van de lening terug. Het ging om de spelers Luc Castaignos (50%), Quincy Promes (30%), Bilal Ould-Chikh (30%), Youness Mokhtar (25%), Dusan Tadic (10%), Shadrach Eghan (20%) en Kyle Ebicilio (25%).

Alleen de laatste twee voetballers spelen inmiddels nog bij FC Twente. FC Twente moet Doyen van de lening nog 1,4 miljoen euro terugbetalen aan het einde van dit seizoen. De club moet proberen dit bij elkaar te halen door deze spelers voor minimaal dit bedrag te verkopen. Leveren ze meer op, dan krijgt Doyen weer een deel van de opbrengst. Welke investeerders er achter het op Malta gevestigde Doyen zitten, is onbekend. Inmiddels zijn constructies waarbij clubs een deel van de transferrechten verkopen niet meer toegestaan.

Financiële problemen

FC Twente verkeert financieel in grote problemen. De club kampt met een negatief eigen vermogen en heeft een schuldenlast van bijna 90 miljoen euro. Door de financiële problemen werd de club door de KNVB vorig seizoen bestraft met 3 punten aftrek op de ranglijst. Munsterman is inmiddels vertrokken bij de club.

Uit de verkoop van Tadic aan Southampton in de zomer van 2014 blijkt hoe lucratief het contract dat hij sloot was voor de investeringsmaatschappij Doyen. Twente kreeg begin 2014 500.000 euro van Doyen in ruil voor 10 procent van het economisch eigendom. Een paar maanden na deze overeenkomst betaalt de Engelse club 13 miljoen euro voor Tadic. Doyen krijgt daar ruim 1 miljoen euro van. Promes werd dezelfde zomer voor 11,5 miljoen euro verkocht aan Spartak Moskou. Een vertrek waar Promes naar eigen zeggen niet op zat te wachten. Het leverde Doyen rond de 3,4 miljoen euro op.

Dusan Tadic. Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden